VREMEPLOV / CRNA GORA - NJEMAČKA 27:25

Skalp velesile u paklu Morače – ni Spilberg ne bi režirao bolje

Foto: Pixsell

Podgorica, Morača, 11 godina kasnije.

Na današnji dan, 12. juna 2013. Crna Gora pobijedila je Njemačku 27:25 (13:11) u 5. kolu grupe 2 kvalifikacija za rukometnog Evropsko prvenstvo i potpisala jednu od svojih najvećih pobjeda u istoriji.

Pred 3.000 navijača u grotlu podgoričke dvorane selekcija Zorana Kastratovića nakon bespoštedne bitke uspjela je da sruši dinastiju, koja u svojim vitrinama posjeduje olimpijska, svjetska i evropska zlata. A o klupskoj Bundesligi, najjačem prvenstvu decenijama, da i ne govorimo.

No, tog dana sastav Martina Hajbergera nije imao rješenje za naše Lavovi, koji su i drugi put u pomenutim kvalifikacijama razoružali slavnog suparnika i na koncu ga ostavili bez plasmana na Evropsko prvenstvo u Danskoj, što je jedino kontinentalno takmičenje koje su Njemci ikada propustili od svog rukometnog nastanka.

Naravno, srčana Crna Gora zajedno sa Češkom izborila je izborila je kartu za svoj drugi Euro, prvi od onog premijernog 2008. u Norveškoj.

>>> Crnogorski čas rukometa Njemcima usred Manhajma

Od samog starta utakmice, u vrelom ambijentu Morače, akteri su spuštenih gardova pogađali jedan drugog. Bilo je fascinantno kako je naša selekcija stojički primala, ali istovremeno i zadavala udarce teškašu.

Na poluvremenu su naši momci imali +2 (13:11), a sredinom drugog poluvremena i četiri gola prednosti. Na kraju su nokautirali apsolutnog favorita za zlatne knjige crnogorskog sporta.

Nemanja Grbović bio je nerješiva enigma za Njemce, čiju je mrežu tresao sedam puta te odnio epitet najefikasnijeg igrača epske utakmice. Draško Mrvaljević i Marko Lasica po četiri puta su potpisali egzekuciju, dok je Vasko Ševaljević meč završio sa pogotkom manje.

Na golu je u odlučujućim trenucima bio sjajan i golman Rade Mijatović, koji je uz granitnu odbranu i čak 15 odbrana uspio da spusti rampu u tom trenutku petoj reprezentaciji svijeta, za jedan od onih trijumfa na čijim krilima su se rađale i rađaju se i dalje neke nove rukometne generacije.

Posebna je to bila noć i za današnjeg predsjednika RSCG-a Petra Kapisodu, koji se veličanstvenom pobjedom, uz dva supervažna gola u drugom poluvremenu vrijedna požara oduševljenja na tribinama te plasmanom na Euro oprostio od reprezentacije. Bio je to trenutak iz snova za vihorno cetinjsko krilo.

“Da je Spilberg režirao oproštaj, ne bi to ovako uradio”, rekao je tada Kapisoda nakon utakmice.

Foto: RSCG

Na drugoj strani gorostasni Patrik Vincek nosio je Njemačku na svojim leđima sa pet golova. Međutim, tog dana ništa nije pomoglo čuvenoj reprezentaciji na putu do novog skalpa pod nogama ponosne mediteranske špilje.

Godine brzo prolaze, ali ovakve pobjede, iznova i iznova, podsjećaju da su – besmrtne.