SAOPŠTENJE BOŽA ANĐELIĆA

“Šola nema karakter, Savez interesuju samo fotelje i benefiti”

Foto: RSCG

Crnogorski rukometaš Božo Anđelić odlučio je da se oglasi nakon što se nije našao na spisku selektora Vladimira Šole za dvomeč sa Gruzijom.

Kako sam kaže, on ne želi biti dio reprezentacije dok je hrvatski stručnjak na klupi Lavova.

“U Crnoj Gori oni koji najviše daju državi, a ne traže i ne dobijaju ništa, stalno treba da se dokazuju drugima koji od nje samo uzimaju. Imam obavezu da crnogorsku javnost upoznam sa sledećim činjenicama: Selektoru reprezentacije saopštio sam da ubuduće neću nastupati za crnogorsku reprezentaciju dok je on na toj poziciji. Kazao sam da ne želim da sarađujem sa osobom koja nema autoriteta, a ni karaktera da bude na takvoj poziciji. To sam rekao, ne da bih odustao od Crne Gore, već suprotno da bih napravio jedini pritisak koji mogu kao igrač da bi se stanje u muškom rukometu promijenilo na bolje“, rekao je Anđelić.

Anđelić je smatrao da će takva odluka biti pokret promjena u crnogorskom rukometu, ali naišao je na suprotnu situaciju.

Umjesto da to bude alarm za čelnike Rukometnog saveza Crne Gore, oni ostaju nijemi bez bilo kakve reakcije i preduzimanja potrebnih mjera. Naravno, sa selektorom koji se previše ne miješa u svoj posao ne mogu dalje sarađivati. Poznato je svim igračima da je ne tako rijetko taktiku ekipe i osmišljavanje pojedinih akcija selektor prepuštao igračima. To dovoljno govori o nedostatku autoriteta i pojavi koja je nažalost prisutna samo kod naše reprezentacije. Rukometni savez Crne Gore probleme igrača sa kojima se suočavaju, guraju posljednjih deset godina “pod tepih” zbog navodnog mira u kući, ne interesuju ih pitanja vezana za sportski teren, a suštinski sve to rade zbog čuvanja fotelja i svojih stečenih pozicija, visokih plata, dnevnica, korišćenja auta i svih drugih benefita. Mučan je osjećaj kada onima koji su gledali da uzmu dnevnicu, platu od saveza, čupnu honorar mora da se dokazuje neko ko nije ništa uzeo, ni jednog centa za nešto što je smatrao za svoju obavezu, a to je sportska borba u dresu sa nacionalnim grbom“.

Anđelić takođe smatra da su sada došle na naplatu sve loše radnje u crnogorskom rukometu, te da je nakon poraza od Islanda RSCG tražio zamjenu za Šolu, ali je nakon pobjede nad Srbijom odlučeno da ostane selektor.

“Nažalost tokom zadnjih deset godina problemi u crnogorskom rukometu su se gomilali i doživjeli kulminaciju. Umjesto da savez rješava probleme koji se usložnjavaju, pokušava se stvoriti utisak da su igrači krivi za takvo stanje. Niko, nikada nije od rukovodnog kadra saveza priznao odgovornost zbog stanja u muškom rukometu, iako su raniji i sadašnji sazivi rukovodstva u zadnjih deset godina učinili sve da unište muški rukomet u Crnoj Gori. Zato postavljam pitanje da li su igrači krivi što su dva najtelentovanija igrača u posljednjih pet godina, Latković i Vujović odlučili da igraju za Sloveniju, da li se zapitaju koji je problem sa Lipovinom i Simovićem, i sada na kraju sa Božovićem i sa mnom? Jednostavno niko iz saveza nema sluha za takve događaje, to njih ne interesuje, njima je iznad svega primarni cilj mogućnost sticanja privilegija i benefita. Selektor bi trebao da se bavi sa čelnicima saveza tim pitanjima. Nažalost uvijek ista priča, samo su se uloge promijenile. Nakon utakmice sa Islandom na Evropskom prvenstvu savez je tražio novog selektora, a ta aktivnost je prestala nakon pobjede protiv reprezentacije Srbije. Žao mi je zbog vjernih i najboljih navijača, zajedno smo proživljavali lijepe trenutke, reprezentujući našu državu. Ostaje gorak utisak što ova generacija koja je imala nesporan kvalitet i veliki potencijal nije postigla značajnije sportske rezultate“, zaključio je Anđelić.