Trijumf Marije Vuković na ekipnom prvenstvu Evrope: “Želim korak više nego u Tokiju”

Marija Vuković u formi. Foto: EXPA/Pressesports/Alexis Reau/Pixsell

Osmo mjesto osvojila je atletska reprezentacija Crne Gore u Krakovu na ekipnom Evropskom prvenstvu treće divizije, a koje je održano u sklopu Evropskih Igara.

Nakon 37 disciplina, naši atletičari osvojili su 258 bodova, čime su za bod bili bolji od Albanije te za tri od Jermenije. Crnogorski atletičari bodove su osvajali u 35 disciplina, a bez njih su ostali u skoku motkom.

Marija Vuković pobijedila je u skoku u vis, što je jedini trijumf naše ekspedicije, uz skok od 187 centimentara.

Vuković je ostvarila jedini trijumf za crnogorski sastav u Poljskoj, a do trijumfa došla je skokom od 187 centimetara.

“Cilj je bilo prvo mjesto i maksimalan broj bodova za Crnu Goru. Generalno prvo takmičenje poslije povrede i rupture lista, tako da je 187 centimetara i više nego dobro. Posebno, ako se ima u vidu da sam trenirala samo sedam dana, ali shvatila sam da mogu. Mjesec bez trčanja i sa blokiranim listom ostavlja tragove, tako da je ovog puta za 190 falilo malo. Bili su dobri skokovi, fali brzine, snage, napadanja. Zadovoljna sam”, naglasila je Vuković za Minu, pa ponovila da je apsolutni prioritet plasman na Olimpijske igre u Parizu.

“Voljela bih da napravim korak više nego u Tokiju, da ostvarim dobar rezultat. Nadam se, samo, da me zdravlje služi. Ako me tijelo bude slušalo i ako budem zdravo nadam se da cu skakati i poslije Pariza”.

Marija Bogavac je u bacanju koplja osvojila treće mjesto sa rezultatom 45,15 metara. Ipak, prema njenom utiscima – moralo je bolje.

“Iskreno, nijesam zadovoljna rezultatom, ali najvažniji su osvojeni bodovi za reprezentaciju. Ponovo sam na velikoj sceni poslije devet godina, nastup u Silesiju je veliko iskustvo za mene. Kada se sve uzme u vidu treće mjesto je sasvim u redu. Takođe, trenirala sam sama u Baru, pa su se mogli vidjeti nedostaci u zaletu. Nije sve funkcionisalo kako treba. Sada slijede pripreme u Novom Sadu i nadam se da će biti bolje i da ću bacati preko 55 metara. To je cilj ove sezone”, poručila je Bogavac.

Dragan Pešić u skoku u vis ostvario je rezultat 185 centimetara, a Tomaš Đurović 18,21 metara u bacanju kugle.

Ljiljana Matović je u skoku u dalj završila šesta, sa preskočenih 5,47, što je njen najbolji rezultat u sezoni. Amir Papazi bio je sedmoplasirani u bacanju koplja (56,56), dok je mladi Ognjen Marsenić iz Berana završio devet (22,23) u trci na 200 metara.

Slađana Pejović u trci na 1.500 metara bila je deseta (4:50,62), kao i Željko Dabović na 5.000 metara (16:26,20). Iako nije njena disciplina, Vesna Pavlićević u trci na 3.000 stipl stigla je do 11. mjesta (14:12,17).

Po tri boda, osvajanjem 13. mjesta crnogorskoj reprezentaciji donijeli su Maša Bubanja u trci na 200 metara (26,68) i mješovita štafeta 4×400 (3.42,91).

Atletičari irske, Austrije i Izraela izborili su plasman u viši rang takmičenja.

Sa druge strane, strelkinje Nevena Šaranović i Anđela Miličković ostale su daleko od finala u konkurenciji 38 takmičarki u disciplini vazdušni pištolj.

Šaranović je na kraju bila 33 sa 557 krugova, a Miličković 38 sa 548 krugova.