“U Poreč po pobjede, sve karte staviti na sto 12. januara”

Foto: Rukometni savez Crne Gore

Poslednje provjere uoči nastupa na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, najbolji crnogorski rukometaši imaće na Kroacija kupu.

Izabranici selektora Vlada Šole u srijedu putuju u Hrvatsku gdje ih u četvrtak i petak očekuju dueli protiv sjajnih protivnika – domaćina Hrvatske i Slovenije, koji se takođe, pripremaju za EHF Euro.

Biće to nove odlične provjere za Lavove, koji su pripreme za sedmo učešće na prvenstvima Starog kontinenta počeli 20. decembra, a 29. decembra doživjeli poraz od Sjeverne Makedonije (39:37) u Staroj Pazovi, u duelu u kojem su nastupili u nekompletnom sastavu.

Konačno smo se svi okupili i možemo krenuti ozbiljnije u taj glavni program. Raduju nas predstojeće utakmice protiv dva izuzetno jaka protivnika. Vidjećemo da li se rad i trud isplatio”, rekao je golman reprezentacije Crne Gore, Nebojša Simić.

Hrvati i Slovenci će biti odlične provjere, smatra golman njemačkom Melsungena.

Mislim da su kvalitetom Hrvatska i Slovenija na nivou reprezentacijama koje su sa nama u grupi na Evropskom prvenstvu. Ne bih išao od toga da rezultat u ovim pripremnim mečevima nije bitan već da idemo da ih pobijedimo. Koliko je to realno – vidjećemo. Želja je da svi ostanemo zdravi, uvjeren sam da ćemo pokazati prvo lice na Evropskom prvenstvu”.

U Poreč putuje 18 grača, stručni štab je odlučio da golmani Filip Borozan, pivot Miodrag Ćorsović i bek Stevan Vujović neće konkurisati za mjesto u timu za predstojeću akciju. Ukoliko se javi potreba za izmjenama u sastavu uoči puta na EHF Euro 2024 ili tokom samog prvenstva, navedena tri igrača bi ponovo mogla da dobiju poziv da se priključe nacionalnom timu.

>>> “Ne bih se složio sa tim da smo autsajderi”

U konkurenciji za konačan spisak za Evropsko prvenstvo su dakle, golmani Nebojša Simić, Nikola Matović i Haris Suljević, krila Miloš Vujović, Aleksandar Bakić, Mirko Radović i Luka Radović, pivoti Vuk Lazović i Nemanja Grbović, te bekovi Radojica Čepić, Božo Anđelić, Vasilije Kaluđerović, Miloš Božović, Arsenije Dragašević, Vuko Borozan, Branko Vujović, Stefan Čavor i Risto Vujačić.

Simić (Foto: RSCG)

Sve, pa i Simića raduje povratak Vuka Borozana među Crvene.

Dolaskom Zorana Roganovića na mjesto selektora, atmosfera u reprezentaciji se podigla na zavidan nivo. Tu smo i ostali. Vuko se vratio, daje sve od sebe, trenira na maksimumu, nadam se da će moći da nam pomogne. Svako traži šansu, mlađi momci su sazreli, traže svoje mjesto i spremni su da izazovu nas starije. Nadmetanje za pozicije u reprezentaciji se održava u sportskom duhu i siguran sam da u Njemačkoj možemo napraviti dobar rezultat”.

Na pitanje šta bi bio dobar rezultat, Simić je odgovorio:

Smatram da je dobar rezultat ukoliko prođemo grupu. Koliko je to realno vidjećemo tamo”.

Izabranici Vlada Šole će na EHF Euru igrati u grupi sa Mađarskom, Islandom i Srbijom.

Moje mišljenje je da se sve odlučuje u prvoj utakmici sa Mađarskom. Smatram da je Island favorit, a da Mađari, Srbi i mi imamo jednake šanse. Uvijek je bitno kako se otvori prvenstvo. Ukoliko slavimo u prvoj utakmici poslaćemo poruku da možemo u glavnu runudu, dok će nam u suprotnom put biti težak. Ja bih sve karte na sto stavio već 12. januara”, zaključio je Simić.

Reprezentacija se 6. januara vraća u Crnu Goru, a četiri dana kasnije planiran je put u Minhen, gdje će Mirko Radović i saigrači igrati utakmice grupne faze.