VREMEPLOV / CRNA GORA - PORTUGAL 33:27

Nikoljac je gorio za prvi i istorijski let Lavova na Euro

Istorijski uspjeh i slavlje rukometaša.

Pamti se eliminacija velike Njemačke, zatim Švedske u kvalifikacijama, istorijska prva pobjeda protiv Srbije, trijumf nad velikanom svjetskog rukometa, Hrvatskom. Ali vremeplov je idealna prilika da se podsjetimo kako je sve krenulo, kada je muška crnogorska rukometna reprezentacija u pitanju.

Nakon obnove nezavisnosti, proces stvaranja rukometnog uporišta bio je jedan od glavnih ciljeva ljudi koji su bili uključeni u sportske aktivnosti Crne Gore.

Samim tim, rukomet je na mapi crnogorskog sporta, sa epicentrom na Cetinju, uvijek bio među vodećim, pa se u tom ritmu pokušavalo dospijeti među evropske velikane.

Crna Gora se predstavila svijetu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Norveškoj, gdje su u grupi bili sa Austrijom, Finskom i Holandijom.

Trećeg januara, 2007. godine, naša reprezentacija odigrala je prvi zvanični meč. Savladana je Finska, 28:26. Zatim su uslijedili trijumfi nad Austrijom (31:24, 34:33) i Holandijom, 32:27. U drugom meču protiv Holanđana rezultat je bio neriješen, 33:33 – što je bilo dovoljno za prvo mjesto u grupi i okršaj sa Portugalom.

Slavlje nakon trijumfa nad “lalama”.

U prvom duelu, Portugal je savladan, 30:28. Fantastičnu predstavu prikazali su izabranici Pera Miloševića a pobjednički tim u Lagosu, predvodili su Goran Đukanović i Alen Muratović sa po devet pogodaka. Arbitri na meču bili su popularna braća blizanci, Bernd i Rajner Mete koji su 2011. godine nastradali u saobraćajnoj nesreći.

U revanš meču (zbog kojeg je ovaj tekst i rađen), odigranom 17. juna, pred 3.500 navijača u sali Nikoljac u Bijelom Polju, uspjela je Crna Gora da napravi istorijski uspjeh i još jednim trijumfom nad Portugalom, ovog puta 33:27, kupi sebi karte za Norvešku.

Time su rukometaši prije tačno 17 godina postali prvi nacionalni tim od obnove nezavisnosti koji su izborili učešće na nekom velikom sportskom prvenstvu.

Muratović, Draško Mrvaljević i Marko Dobrković bili su najbolji strijelci na meču sa po šest pogodaka.

Nakon velikog uspjeha, došlo je do problema svlačionici. Selektor Milošević predložio je da se najzaslužnijim pojedincima dodijele veće premije, što je naišlo na osuđivanje dijela kolektiva. Posle nemilih dešavanja, Milošević je napustio klupu a za novog selektora imenovan je Ranko Popović.

>>> Dramatična bitka sa Rusijom i istorijski iskorak Crne Gore na premijernom Euru

Crna Gora je na svom debiju uspjela da pokaže sa kakvim kvalitetom raspolaže, pa je shodno tome otišla korak dalje i plasirala se u četvrtfinalnu grupu gdje su ih čekali Slovenci, Hrvati i Poljaci. Na kraju, “lavovi” su zauzeli šesto mjesto u grupi a u ukupnom plasmanu završili su na 12. poziciji.

>>> “Emocije su nas ponijele nakon nezamislivog prolaza u Norveškoj, to je temelj današnje reprezentacije”