VLADO ŠOLA

“Anđelića nema, ali vrata su, kao i njemu, svima otvorena”

Foto: Lob Sport/Dejan Lopičić

Rukometna reprezentacija Crne Gore danas se okupila u Podgorici gdje su započele pripreme za dva prijateljska susreta sa reprezentacijom Gruzije.

>>> Lavovi u drugom šeširu

Selektor Vlado Šola istakao je da je važno isprobati nove, mlade, igrače kako bi se proširila baza kojom raspolaže crnogorski rukomet.

Island je u jednom trenutku otkazao, a pošto je većina reprezentacija zauzeta kvalifikacijama uspjeli smo dovesti Gruziju. Bili su na Evropskom prvenstvu, moraćemo se dobro potruditi da ih savladamo, uz ciljeve koje smo sebi zadali, a to je provjera novih i mladih igrača, ukupno njih sedam na ovom okupljanju. Moramo širiti bazu i tražiti igrače koji mogu igrati u oba smjera i koji su polivalentni. Mi ćemo iz akcije u akciju, dok sam ja tu, dovoditi neke nove momke. Ovo okupljanje je ispalo dobro jer nemamo zvaničnih obaveza pa možemo isprobati nove igrače. Ja znam da mnogo igrača ima ambiciju da igra za reprezentaciju i to je dobro, ali nemamo mogućnosti pozvati svakog, svako okupljanje probamo dovesti dva-tri nova momka, evo ovo okupljanje je to nešto više“, započeo je hrvatski stručnjak.

Foto: Lob Sport/Dejan Lopičić

Crna Gora će u baražu za Svjetsko prvenstvo igrati protiv boljeg iz okršaja Belgije i Italije. Selektor upozorava na te dvije ekipe i ističe da se ne smije podcijeniti niko.

Baraž će biti zanimljiv. Ja znam da kada se kaže Belgija ili italija ljudi misle da to nisu neke ekipe, ali danas u Evropi nema loših ekipa. Nisu otišli na Evropsko prvensto zbog minimalnih poraza, dakle može im se potrefiti neka nesreća ili slabiji dan, ali može se desiti i da im se okrene na boilji dan i da budu konkurentni. Nema loših protivnika moramo to najozbiljnije prihvatiti. Oni igraju sad u srijedu sve ćemo zajedno gledati, ali mi ćemo tokom ova dva mjeseca raditi njihovu analizu i informisati igrače o njihovoj igri“.

Ipak, smatra da je obaveza Lavova da se plasiraju na Mundijal kako bi bio nastavljen kontinuitet odlazaka na velika takmičenja.

Nama je obaveza otići na Svjetsko prvenstvo to je jedan kontinuitet koji Crna Gora ima godinama. Moramo se spremiti za to, nadam se da ćemo biti bolji u odnosu na Evropsko prvenstvo. Imali smo neke greške tamo koje ćemo se truditi da ispravimo. Svaki napredak je ispravljanje i neponavljanje grešaka sa prošlog takmičenja“, smatra Šola.

Foto: Lob Sport/Dejan Lopičić

Prethodnih dana mnogo se pričalo o Milošu Božoviću i Božu Anđeliću koji nisu na spisku.

Nema Božovića i Anđelića, nikom vrata nisu zatvorena. Danas je tu sedam novih igrača nema ni Vuka Lazovića, nema Nemanje Grbovića, nema ni Vuka Borozana. Dajemo priliku mladima, nema još igrača koje bih ja htio vidjeti, ali ne možemo preko noći sve staviti unutra. Ni u drugim reprezentacijama nema igrača pa nema drame oko toga. Težim da svako okupljanje ima nove igrače, pa na kraju biramo one koji će nam nositi igru da li u kvalifikacijama ili na velikom prvenstvu“.

Anđelić je u saopštenju naveo da neće igrati za Crnu Goru sve dok je na klupi Vlado Šola. Hrvatski trener poštuje stav Anđelića, ali mu ne zatvara vrata reprezentacije.

To je Anđelićev stav i poštujem ga, ali ova vrata su svima otvorena, kao i njemu ako se predomisli“, jasan je bio selektor.

Za kraj ističe da mora da se misli na budućnost s obzirom da neki igrači ulaze i u zrele igračke godine.

Imamo dva mlada pivota da ih malo edukujemo kako je biti tu u reprezentaciji, što ne znači da mogu nositi igru, ali oni su budućnost. Imamo Lazovića koji ima 36 godina i imamo Grbu, doći ce i njihov kraj jednog dana tako da pomalo moramo da uvodimo nove igrače“, zaključio je Šola.