Evropska humanitarna akcija na utakmici Crna Gora – BiH: “Baci medvjediće, obraduj vrtiće!”

Rukometna utakmica 30. aprila, između Crne Gore i Bosne i Hercegovine u “Morači”, bez ikakve sumnje – biće posebna. Duel 5. kola, grupe 7 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, osim rezultata i prijateljskog odnosa dvije selekcije, odisaće predivnom akcijom na poluvremenu.

“Dođite na rukometnu utakmicu Crna Gora – Bosna i Hercegovina. Ulaz je slobodan i ne zaboravite da ponesete plišanu igračku. Svi zajedno da obradujemo naše najmlađe”, poziva grupa “Devet dobrih žena”, koja je, zajedno sa Rukometnim savezom Crne Gore, pokrenula humanitarnu akciju “Baci medvjediće, obraduj vrtiće!”, ubacivanjem igračaka na teren između dva poluvremena.

Poziv su uputili mnogi, među kojima je i reprezentativac te jedno od najboljih lijevih krila na svijetu Miloš Vujović.

Podsjetimo, Crna Gora je 16. oktobra u dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu savladala Bosnu i Hercegovinu 36:25. Utakmicu su obilježili navijači obje reprezentacije, koji su se družili prije, tokom i nakon susreta.

Naši navijači doživjeli su rijetko viđeno gostoprimstvo domaćina iz Bosne i Hercegovine, koji su nesebično poklanjali karte za susret, ćevape, (bez)alkoholna pića… Tokom same utakmice pristalice dvije selekcije zajedno su pjevale “Bosnom behar probeharao” i ostale pjesme, zabavljajući se i pokazujući da tribine mogu i drugačije. Zajedno.

Inače, to je bio nastavak originalne priče iz fudbalske kuhinje. Crna Gora i Bosna i Hercegovina sastali su se u Ligi nacija. U Podgorici je bilo 1:1, a u Zenici su slavili “zmajevi” 1:0. U prvom susretu dogodila se ona čuvena “provokacija” crnogorskih navijača – “Burek sa sirom”, a u brzopoteznoj akciji sa dijasporom prikljupljena su i finansijska sredstva kako bi se navijačima BiH kupio novi kombi, jer im je prijašnji zapaljen na podgoričkim ulicama od strane nedobronamjernih građana. Čiji je identitet do danas ostao van domaša javnosti.

Ubacivanje igračaka na teren trend je kojem već godinama svjedočima duž Evrope. Tako su svojevremeno navijači španskog Betisa pomenutim gestom sakupljali poklone za djecu koja su tokom praznika u bolnicama, odvojeni od porodica i u borbi protiv teških bolesti.

U Holandiji su se epitet humanitaraca na tribinama preuzeli navijači Den Haga, koji su u gostujućem susretu protiv Fejnorda ubacivali igračke na teren za pacijente dječje bolnice u Rotterdamu.

Nedavno su isto učinile pristalice Bešiktaša. Oni su bacili na teren hiljade plišanih igračaka tokom utakmice protiv Antalije, koje su namjenili djeci preživjeloj u razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji. Meč u Istanbulu je bio zaustavljen nakon četiri minuta i 17 sekundi – upravo u to vrijeme je tlo u Turskoj počelo da podrhtava 6. februara.

Tih dana isto su uradili i navijači Novog Pazara…

Više od šest mjeseci kasnije, crnogorski i bosanskohercegovački navijači ponovo će poslati zajedničku poruku. Ovog puta igračkama.

Za najmlađe. One, na kojima neki bolji, pošteniji i pravedniji svijet ostaje.