Farska ostrva zakočila norvešku mašinu za prvi bod na Evropskim prvenstvima

Photo: Soeren Stache/DPA/Pixsell

Potpuni autsajderi grupe D bili su rukometaši Farskih ostrva uoči početka Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Međutim već u prvom meču protiv Slovenije gdje su bili na pragu velikog iznenađenja pokazali su da će biti nagazna mina za sve.

Večeras su neugodne Farane na svojoj koži osjetili Norvežani. Meč je završen rezultatom 26:26 što je ujedno i prvi bod za Farska ostrva na Evropskim prvenstvima pošto im je ovo svakako i prvi nastup na smotri najboljih evropskih selekcija.

Norveška je vodila tokom cijelog meča, ali nijednom više od tri gola razlike. Čini se da koračaju ka pobjedi s obzirom da su na tri minuta do kraja imali 26:23 u svoju korist. Ali, dva brza gola Farana za ponovni priključak unijeli su nervozu u redove skandinavskog predstavnika.

Harald Rejkid je bio tragičar – uspio je da izgubi loptu, a potom i napravi sedmerac, sve to na četiri sekunde do kraja. Odgovornost je preuzeo najbolji igrač Farskih ostrva, Elijas Elefsen, sigurno realizovao sedmerac i pokrenuo lavinu slavlja igrača i navijača države koja broji nešto malo manje od 53 hiljade stanovnika.

Elefsen i Horn Rasmusen bili su najefikasniji kod pobjednika sa pet golova. Četiri puta se u listu strijelaca upisao Teigum, dok su po tri puta mrežu tresli Mitun, Poulsen i Berg Hansen. Meč su sa po jednim golom završili Johansen, Mikjalson i Mortensen.

Kod Vikinga najefikasniji je bio Blonc sa osam golova. Pratio ga je Johanesen sa šest pogodaka. Po tri su upisali Rod i Reinkind, dok je dva puta mrežu Farana zatresao Sagosen. Jedan gol na svoj konto dodao je i Bjornsen.

SEMAFOR

Grupa D

Poljska – Slovenija 25:32

Farska ostrva – Norveška 26:26

Grupa E

Bosna i Hercegovina – Holandija 20:36

Gruzija – Švedska 26:42

Grupa F

Češka – Portugal 27:30

Grčka – Danska 28:40.

Standings provided by Sofascore