EHF EURO 2024.

Ludi scenario je moguć

Foto: ImagoSport / Maximilian Koch / Pixsell

Danas su na programu utakmice pretposljednjeg kola grupe 1 glavne faze Evropskog rukometnog prvenstva u Kelnu.

Hrvatska od 15:30 igra sa Islandom. Od 18:00 se sastaju Francuska i Austrija, dok kolo zatvaraju domaćin Njemačka i Mađarska od 20:30. U slučaju da se rezultati poklope mogli bi da svjedočimo istinskoj drami u posljednjem kolu kada se sastaju Austrija – Island, Francuska – Mađarska i Njemačka – Hrvatska.

Francuzi su jednom nogom već u polufinalu, gdje su već Danska i Švedska iz grupe 2. Svakako očekivan epilog budući da su dvije reprezentacije godinama apsolutni favoriti na svakom rukometnom takmičenju u muškoj konkurenciji.

>>> Svemirski rukomet Danske neuhvatljiv za Norvešku

No, pozicija broj dva u današnjoj grupi sa sobom nosi uzbuđenje u najavi. Mađarska i Austrija imaju po četiri, Njemačka tri, a Hrvatska jedan bod, dok je Island jedini bez šansi za polufinale. I kreće čvor…

Naizgled prežaljena Hrvatska još je živa. Ukoliko danas selekcija Gorana Perkovca pobijedi Island doći će do tri boda i ima imperativ trijumfa. Iako je Austrija jedno od otkrića prvenstva jasno je da su Francuzi favoriti i sve osim njihove pobjede bila bi jedna vrsta senzacije. I onda, prsa u prsa Njemačka i toliko podcjenjivana, a pristupom i igrom opasna Mađarska. Duel, nakon kojeg će poražena selekcija (ako se to uopšte i dogodi) biti na ivici eliminacije, ali ne u potpunosti.

Nevjerovatno, ali istinito. Ukoliko bi Hrvatska, Francuska i Njemačka pobijedili povećala bi se šansa da u posljednjem kolu četiri reprezentacije završe sa po pet bodova na drugom mjestu. Austrija bi eventualnim remijem sa Islandom stigla takođe do pet bodova, baš kao i Mađarska ako bi, u nekom ludom scenariju, osvojila isto bod protiv (ne)zainteresovanih Francuza, a koji bi već bili plasirani u slučaju današnjeg slavlja. I onda, utakmica Njemačka – Hrvatska. Ako bi se dogodilo da Hrvatska osvoji Keln protiv domaćina onda bi i ona grupu završila sa pet osvojenih bodova.

Ukratko, nastala bi prava ludnica u kojoj su selekcije jedna od druge bolje u međusobnom duelu – Mađarska od Hrvatske, Austrija od Mađarske, Njemačka od Mađarske, Hrvatska od Njemačke, dok je utakmica Austrijanaca i Njemaca završena remijem (22:22). Evidentno, tu bi Mađarska s dva poraza bila u podređenom položaju, a svi ostali u gotovo pa ravnopravnom.

U tom slučaju gledala bi se gol-razlika. Trenutno su Mađari na +10, Austrija na +1, Njemačka na -1, a Hrvatska na -5. Jasno, u slučaju eventualnih pobjeda i gol-razlika ekipa bi se mijenjala, a očigledno je da bi Njemci i posebno Hrvati morati da jure visoke pobjede kako bi u četvorouglu upravo oni bili najbolji za drugo mjesto i plasman u polufinale.

Da ne govorimo o identičnim gol-razlikama, gdje bi to onda odvelo izbor učesnika evropskog polufinala…

Foto: Marco Steinbrenner / DeFodi Images / Pixsell

Naravno, scenario koji je teško ostvariv, ali je ipak moguć. Šanse su male, ali postoje, što bi bio svojevrsni šlag na tortu inače fantastičnog Eura, na kojem je svaka reprezentacija pokazala arsenal kvaliteta.

Međutim, sve će reći parket već danas, a tamo nas čekaju tri nove vrhunske predstave, nakon čega će biti jasnije da li je i dalje moguća drama do posljednjeg minuta koju rukomet, pa ni sport, ne pamte.

Standings provided by Sofascore