EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE

Nesalomljiva Francuska četvrti put šampion Evrope

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Očekivao se rukometni spektakl u Kelnu, a upravo to smo i dobili. Rovoska borba Francuske i Danske u finalu Evropskog prvenstva za rukometaše pripala je popularnim Ekspertima, koji su slavili nakon produžetaka – 33:31.

Time su Trikolori četvrti put u svojoj istoriji postali šampioni Evrope (2006, 2010, 2014. i 2024) te stigli na samo korak od rekordera Švedske, koja je pet puta pokoravala Stari kontinent.

Sudar dvije reprezentacije koje su prije deset godina takođe igrale utakmicu čiji je ulog epitet šampion Evrope počeo je golom Uga Deskaa, da bi prvu prednost Dancima sa dva brza pogotka donio Matias Gidsel (2:1).

Uslijedila je serija Eksperata od 3:0, pogađali su Deska, Dilan Nai i Nedim Remili što je rezultiralo vođstvom plavih (6:4). Ipak, da je Danska došla da se nadigrava najbolje je pokazao odgovor koji je uslijedio.

Pet golova za tri minuta postigli su Danci, istakao se u tom periodu Magnus Saugstrup i vodio svoj tim do plus tri. Brzo su se vratili Francuzi u egal, krenulo je smjenjivanje u vođstvu ali se na odmor otišlo sa izjednačenjem (14:14).

Drugo poluvrijeme Mikel Hansen otovorio je golovima, a zatim je krenulo smjenjivanje u vođstvu gotovo do samog kraja meča. Na 30 sekundi do kraja Danci su imali gol prednosti, ali je gol ispostaviće se za produžetak postići Ludovik Fabregas, pa smo gledali dodatnih dva puta po pet minuta.

Kao po receptu, Francuzi su kao i polufinalu odlično i čvrsto odigrali produžetke, a junak iz polufinala Eloim Prandi imao je sjajnu rolu sa dva krucijalna pogotka, što je bilo dovoljno za petu titulu prvaka Evrope u istoriji.

Najefikasniji na meču bio je Danac Mikel Hansen sa devet pogodaka, a sjajni Fabregas se sa osam istakao u šampionskom timu.