ŠVEĐANI SE ŽALILI

(Ne)regularno

Prandi čudesno pogodio za produžetke. Screenshot EHF

Gol Eloima Prandija za produžetke polufinala Evropskog rukometnog prvenstva između Francuske i Švedske, sve su prilike, trebao je da bude poništen.

Francuski igrač je po isteku vremena iz slobodnog udarca pogodio za antologiju. Međutim, po pravilima izvođač mora cijelo vrijeme prilikom izvođenja biti jednom nogom na parketu dok mu je lopta u ruci. Prandi se navodno oglušio o pomenutom pravilu, pa su se Šveđani naknadno žalili sudijama, ali makedonski dvojac Slave Nikolov – Gjorgji Načevski nije provjerio situaciju.

Iz evropske kuće rukometa odgovorili su da sudije nisu dužne da striktno koriste videtehnologiju.

“Nakon pažljive procjene situacije, odbor je odlučio da je je korišćenje videotehnologije samo opcija sudija, a ne obaveza. Samo sudije ili delegat mogu odlučiti hoće li je koristiti. Odluka sudija da ne koriste video spada pod nadležnost EHF-ovih pravnih regulativa te regulativa EHF Eura. Time odluka ne može biti predmet protesta”, saopštili su.

Paradoksalno, dok rukomet kao igra decenijama oduševljava svojom šarenolikom lepezom uzbuđenja i majstorstva na parketu, sa druge strane pitanje sudija, odluka i pravilnika cijelo vrijeme imaju ulogu ogromnog tereta koji ne dozvoljava pomenutom sportu da se do kraja rasplamsa, a time i dobije još više na pažnji gledalaca.

Iako je prirodno, a i ljudski, da u svakom sportu postoje delikatne odluke, pa time često i greške, teško je razumjeti zašto se detalji same igre jednostavno, narodski rečeno, ne zategnu i time se rukomet oslobodi velikog balasta koji mu uvijek stoji na ramenima, a time na sebe baca bespotrebnu sijenku sumnji.

Regularno ili ne, to je sad već stvar prošlosti.

>>> Dodir magije

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare