IGOR MARKOVIĆ ZA LOB SPORT

“Radio sam sa sjajnom grupom djevojaka i ljudi, trenutno pregovaram sa nekoliko klubova”

Foto: IHF

Ženska juniorska reprezentacija Crne Gore završila je nastup na Svjetskom prvenstvu za igračice do 20 godina u Sjevernoj Makedoniji na 12. mjestu.

Igor Marković, selektor mladih Lavica podijelio je za Lob Sport svoje utiske poslije odigranog prvenstva. Smatra da je njegov tim mogao bolje od 12. mjesta, a da su ključne utakmice bile protiv Portugala u grupnoj fazi i protiv Islanda u glavnoj rundi.

Da nam je neko ponudio prije početka prvenstva 12. mjesto, vjerovatno bi prihvatili. Ipak, ja nisam zadovoljan, mislim da smo mogli bolje. Mogli smo da napravimo taj jedan iskorak makar jednom pobjedom nad Portugalom ili Islandom što bi bilo dovoljno za četvrtfinale. To bi bio veliki uspjeh i rezultat za nas. Ipak, sve u svemu, dobro je. Od 32 reprezentacije biti 12. mislim da je to dobar rezultat za Crnu Goru. Kad sve pogledamo možda je to neka i realnost, reprezentacije koje su ispred nas imaju i veći fond igračica i veći kvalitet tako da na kraju mogu biti zadovoljan iako mislim da je protiv Portugala i Islanda moglo malo više“, započinje Marković za Lob Sport.

Nekadašnji reprezentativac Crne Gore ističe da Crna Gora ima zaista puno talentovanih rukometašica.

Slažem se da imamo dosta talentovanih igračica. U ovoj generaciji je sigurno iskočila Jelena Vukčević po kvalitetu i svemu ostalom. Ne znam kako će se to dijeliti i gledati, ali slobodno mogu reći da je bila MVP ovog prvenstva. Dobili smo i Nikolinu Marković, Mariju Marsenić, Ivanu Vujadinović, igračice koje sigurno po kvalitetu zaslužuju da igraju u ozbiljnim takmičenjima i ligama. Tu je i Sara Burić, igračica koja će u narednom periodu biti baš potrebna Crnoj Gori, posebno što se tiče šuta sa devet metara”, nastavlja on.

Foto: IHF

Suštinu mlađih kategorija našeg rukometa i vidi u tome da se stvaraju igračice za A selekciju, a mišljenja je da su u tome on i njegov stručni štab uspjeli.

“Naravno, tu imamo još Mašu Kuzmanović, Anđelu Milošević i tako dalje, da nekog ne preskočim. To su neke igračice koje su odskočile i za koje se nadam da će u budućnosti moći da konkurišu i budu stalni članovi A reprezentacije Crne Gore. Na kraju, mislim da rad u mlađim kategorijama i treba da bude posvećen tome da se stvore igračice koje će biti spremne za A selekciju. Mislim da smo u tome uspjeli i da je ovo prvenstvo pokazalo da imamo ozbiljan potencijal“.

Ključni problem za neke još bolje rezultate jeste nedostatak većeg fonda igračica, a samim tim rotacije i kvaliteta.

Fali nam veći fond igračica. Moramo znati da sam ja kao selektor na raspolaganju imao 20 igračica 2004. i 2005. godište. Danska, Francuska ili tako neke selekcije možda imaju 20 hiljada ili dvije hiljade igračica, mi imamo 20. Imali smo četiri golmana, šest krila, tri pivota i na poziciji gdje treba da budemo najjači, bekovi, imali smo sedam igračica. Tako da je Crna Gora sigurno izvukla maksimum u ovom momentu. Mi smo prošle godine na neko naše srce, volju, želju, odigrali Evropsko prvenstvo, nije nam falilo toga ove godine, ali za neki veći rezultat nam je možda falila veća rotacija i veći kvalitet posebno na pozicijama bekova“, ističe nekadašnji reprezentativac naše države.

Foto: IHF

Utakmica koja se izdvajala kao najbitnija i prije početka prvenstva jeste duel sa Portugalom. Poslije uvodnih pobjeda nad Uzbekistanom (48:32) i Gvinejom (43:30) uslijedio je tijesan poraz od Portugalki (34:31). Marković kao glavni uzrok ovog poraza vidi veliki broj promašenih zicera i tehničkih grešaka.

Teško se neka utakmica može dobiti sa velikim brojem tehničkih grešaka ili promašenih zicera. Utakmicu protiv Portugala, koja je nama bila najbitnija, mi završimo sa 21 promašenim zicerom, 14 tehničkih grešaka, tako ne može da se pobijedi ozbiljna ekipa kao što je Portugal. One su na prošlom prvenstvu Evrope bile četvrte, imaju ozbiljan kvalitet, igračice koje su tokom cijele godine igrale Ligu šampiona ili ostale evropske kupove. To se vidjelo, neko iskustvo je nama falilo u nekim momentima. Mislim kad bi opet igrali protiv njih da bi ih pobijedili. Toliko vremena smo ih spremali i mislim da nas nisu iznenadile ni u jednom momentu. Međutim, falilo je više koncentracije u nekim trenucima, možda veća rotacija na poziciji beka i veća koncentracija prilikom realizacije zicera“.

Kao i svaku generaciju Lavica u kojoj god starosnoj kategoriji tako je i ovu odlikovala fenomenalna atmosfera. Marković kaže kako bi volio da u svakom trenutku trenerske karijere radi sa tako dobrim osobama i djevojkama.

Mogu slobodno reći da sam radio sa fenomenalnom grupom djevojaka i ljudi. Djevojke koje su dale u svakom momentu maksimum, naše zajedništvo je bilo toliko dobro i u pobjedama i u porazima. Jedno fenomenalno iskustvo za sve nas. Atmosfera prijateljstva i drugarstva je vladala u ekipi. Volio bih da u svakom trenutku radim sa toliko dobrih osoba i toliko dobrih djevojaka i tako dobrom atmosferom. Još jednom hvala djevojkama koje su održale tu atmosferu uz stručni štab“, kazao je Marković.

Veliki napori tokom takmičenja donijeli su i neke loše stvari – povrede. Nikolina Marković se povrijedila protiv Islanda, dok je Anđela Milošević doživjela tešku povredu ligamenata koljena protiv Sjeverne Makedonije.

Na svakom velikom takmičenju i utakmice za plasman imaju svoju draž, prednosti, ali i mane. Nama se protiv Islanda povrijedila Nikolina Marković i nije igrala do kraja, ona koja je uz Jelenu Vukčević i sve prije nabrojane najveći potencijal ove reprezentacije što se tiče bekovskih pozicija. Anđela Milošević je doživjela povredu protiv Sjeverne Makedonije. Nažalost, Anđelini testovi pokazuju da je riječ o ozbiljnijoj povredi. Ja joj želim da se što prije vrati i oporavi i njoj sam rekao da ću uvijek biti tu za nju da joj pomognem u bilo kom trenutku”, poručio je Igor.

Foto: IHF

Pred posljednje dvije utakmice u razigravanju protiv Norveške i Rumunije počele su da stižu i neke sitne povrede, umor, pa je cilj u na kraju bio samo da se još neka igračica ne povrijedi.

“Poslije toga su počele da stižu i neke sitne povrede, pa zatim i umor i na kraju utakmica protiv Rumunije gdje smo jedan dio utakmice igrali sa dva pivota, tri krila i jednim bekom. Tako da sigurno se više od toga nije moglo, morali smo da odmorimo Jelenu Vukčević koja se odlično pokazala, vukla sama i pokazala kao lider. Na kraju svega, sve igračice su zaslužile da dobiju šansu, ali poslije Anđeline povrede veći fokus nam je bio da prvenstvo završimo bez neke nove povrede nego sa nekom pobjedom više“.

Za kraj razgovora Igor nam je otkrio da pregovara sa nekoliko klubova oko potencijalnog novog trenerskog angažmana poslije završene etape u Rudaru.

U pregovorima sam sa nekim klubovima. Mislim da treba da učim dalje i stičem iskustvo. Nadam se da ću napraviti dobar izbor. Još sam u pregovorima i još se razmišljam, ali mislim da će se sve znati u što kraćem roku“, zaključio je Igor Marković u razgovoru za Lob Sport.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare