Roganović za Lob sport: Mjesecima sam u Švedskoj pripremao skalp Danske

Oduševljenje na parketu i tribinama nakon trijumfa nad Danskom, FOTO: RSCG
Oduševljenje na parketu i tribinama nakon trijumfa nad Danskom, FOTO: RSCG

Prije tačno četiri godine rukometna reprezentacija Crne Gore ispisala je jednu od svojih najljepših stranica. “Lavovi” su u krcatoj “Morači” srušili svjetske i olimpijske šampione Dance (32:31).

Tadašnji selektor, a naš sagovornik Zoran Roganović mjesecima je pripremao strategiju za, ispostaviće se, istorijski dvoboj u Podgorici.

Kroz emociju i ponos, ali i svojevrsnu depešu, popularni Rogo se danas prisjeća tog nestvarnog perioda. Lob sport njegove utiske prenosi integralno.

“Dosta toga je ispričano što se te utakmice tiče, osim možda onog najvažnijeg – taktike. Moram istaći da ono što smo uradili to veče u odbrani bilo je jednom i nikad više. Igrali smo kombinovanu zonu 5-1 na desnoj strani, gdje nisu imali ljevaka na desnog beka, vec su igrali sa dešnjakom. Sa druge strane, igrali smo zonu 3-2-1 na strani gdje su imali svoje najubojitije igrače Mikela Hansena i Rasmus Laugea (koji nije igrao).

Imao sam mogućnost da tu zonu mjesecima spremam u Švedskoj. Vodeći i trenirajuci mlađe selekcije u mom klubu, odigrali smo preko 20 utakmica baš s tom zonskom odbranom. U Švedskoj, radeći sa mlađim kategorijama, stvarno nisam opterećen rezultatom, već je to bila dobra prilika i za obuku mladih švedskih igrača, a za mene i reprezentaciju odlična priprema za svjetskog i olimpijskog šampiona.

Iz svake te utakmice u Švedskoj, uviđajući što može da se ispravi ili uradi drugačije, sa nekim promjenama, na kraju sam predstavljajuci taktiku igraćima dva dana prije utakmice osjetio blagi otpor u poćetku. Međutim, već nakon prvog treninga osjetio sam da ekipa vjeruje u to, jer sam im objasnio koliko dugo sam pripremao strategiju.

Već poslije drugog treninga bilo je jasno da je cijela ekipa spremna da odradi taj zadatak i to je bila jedna od najvećih i najdrazih pobjeda rukometne reprezentacije Crne Gore.

Nebojša Simić je bio veličanstven. Sve to se ne bi moglo izvesti da Simo nije pružio onakvu partiju, inspirisan borbom naših momaka u odbrani, kao i podrškom navijača. I tada je bilo cepelina Miloša (Vujovića) i Miloša (Božovića)… Te noći krenula je naša priča i taj uzlet, jer smo pokazali da možemo da igramo sa najjaćima na svijetu.

Veliku zahvalnost dugujemo i našim navijačima, koje sam mjesec dana ranije upoznao i pozvao na tu utakmicu, uz obećanje da cemo pobijediti. To smo i ostvarili.

Bila je to jedna od najvećih, najljepših pobjeda, zajednički izvojevana u fantastičnom i nezaboravnom ambijentu. Presrećan sam što sam bio dio svega toga”, zaključuje Zoran Roganović.