Filip Taleski za LOB SPORT: “U šoku sam, ničim nisam zaslužio da me policajac udara pendrekom”

Taleski šokiran doživljenim u Ohridu. Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Makedonski klupski rukomet oduvijek je bio prepun vreline. Posebno svojevremeno u duelima Vardara i Metalurga. Uzavrele strasti znale su u vatrud a uvuku i legende poput Lina Červara i našeg Veselina Vujovića.

Međutim, slike i video materijal koji stižu posljednja dva mjeseca iz Sjeverne Makedonije definitivno je jedan nivo više u sportskom rivalitetu. Tu je ponovo Vardar, a sa njim u klinču Pelister. Dva kluba bore se za trofeje, ali sve to zasjenjuje suparništvo koje je predaleko otišlo – do sukoba.

Početkom aprila Vardar je u Skoplju pobijedio Pelister (31:24) u prvenstvu. Gostujući navijači pirotehničkim sredstvima gađali su domaće pristalice, što je rezultiralo opštim metežom na parketu i tribinama. Letjele su pesnice, ali i kamenice, a u sukob su se uključili i igrači. Tako je pivot Vardara Stojanče Stoilov uhvatio jednog navijača, bacio ga na parket i udario šakom.

Puno povrijeđenih, a samo pukom srećom nije bilo i stradalih.

No, kako glasi ona narodna – ne lezi vraže. Na drugi čin obračuna čekalo se sve do juče. Vardar je u Ohridu ponovo pobijedio Pelister, ovog puta tijesno 26:25, za 16. trofej makedonskog Kupa u istoriji, treći zaredom. Međutim, ponovo je trijumf ekipe Vlada Nedanovskog zasjenila opšta tuča u dvorani turističkog grada.

U cijelom haosu policajac je pendrekom udario igrača Vardara Filipa Taleskog, koji je ujedno i reprezentativac Sjeverne Makedonije. Scena, koja je brzinom svjetlosti obišla rukometni svijet, a koji je ostao u nevjerici viđenim u Ohridu.

Tim povodom Taleski je za Lob Sport prokomentarisao cijelo ludilo u finalu makedonskog Kupa.

“Kao sportista mislim da je dobro da postoje takvi derbiji u Makedoniji kao što je ovaj. Međutim, neke stvari nekad izmaknu kontroli. Zaista ne znam kako je moguće da od policajca dobijem udarac pendrekom. Ničim to nisam zaslužio. U šoku sam, kao i ćitava rukometna javnost u Evropi. Te scene su obišle čitav rukometni svijet”, započinje Taleski, koji u cijeloj priči nije ostao sam.

“Dobio sam puno poruka podrške. Takođe, vjerujem da će nadležni organi odraditi svoj posao u ovom slučaju. Vjerujem da se ubuduće obakve stvari neće događati”, poručuje naš sagovornik.

I dok je Vardaru pripao Kup, na drugoj strani Pelister, čiji je kapiten istovremeni i kapiten Crne Gore Mirko Radović, u finišu sezone, dva kola prije kraja, ima tri boda prednosti u prvenstvu. Klub iz Bitolja na najboljem je putu da osvoji 15. titulu šampiona, a prvu još od 2005. godine.

“Najvažnije je da smo pobijedili i da je Vardar i ove sezone uzeo makar jedan trofej. Pokazali smo da imamo karakter i da posjedujemo šampionski duh. Ovo je, ipak, klub koji je dva puta bio šampion Evrope. Bila je teška i duga sezona za nas, nismo imali dugačak roster i to je glavni problem. Do kraja su ostala još dva kola. Ako Pelister osvoji titulu, a istina je da je bliži tome od nas, treba im čestitati”, zaključuje Taleski u razgovoru za Lob Sport.

U međuvremenu ostaje da se vidi kako će Rukometni savez Sjeverne Makedonije, ali i država, reagovati nakon svega, odnosno kakve sankcije i kazne očekuju klubove, igrače, navijače, a u ovom slučaju i policajce.