Umiriti Kraljice šoka čvrstom odbranom: Lavice protiv tradicije do četvrtfinala

Foto: IHF

Crnogorske Lavice danas od 15.30 časova u Geteborgu mogu da odškrinu vrata četvrtfinala Mundijala. Protivnik će biti Hrvatska, tim sa kojim nemaju previše uspjeha. Na velikim takmičenjima odigrana su dva međusobna duela i oba puta je susjedna nam država odnijela trijumf.

Ukupno ove dvije selekcije sastale su se 12 puta, a Crna Gora ima samo dvije pobjede. Prije samo par dana u okviru pripremnog Kroacija kupa popularne Kraljice šoka nadigrale su Lavice – 26:25.

Ipak, upravo taj meč može da posluži kao dobra osnova za pripremu današnjeg duela. Svjesne su toga Andrijana Popović i Ivana Godeč.

Mislim da im je golman pola ekipe, analazirale smo ih. Puno nam znači i pripremni turnir u Hrvatskoj gdje smo igrale protiv njih, osjetili smo ih i znamo šta očekujemo od njih“, rekla je Godeč.

Foto: Lob Sport/Dejan Lopičić

Neće biti laka utakmica, ali kako igra Hrvatska to smo već osjetile na pripremnom turniru i to je neki plus za nas, s obzirom da sad znamo kako treba da se spremimo i krenemo u meč”, istakla je Popović.

>>> “Odbrana je bila fenomenalna, nadam se da ćemo ponoviti to”

Selektorka, Bojana Popović, fokusirana je na odbranu. Priželjkuje da se ponovi odbrambena partija kao protiv Mađarica.

Hrvatska škola rukometa je zaista sjajna, odlično su obučene i tehnički i svakako. Moramo jako odigrati odbrambeno. Mislim da je to neka naša šansa da sa dobrom odbranom i onda odigramo stabilno i sigurniji napad. Uvijek je dobra odbrana vjetar u leđa i daje tu neku sigurnost zajedno sa golmanima da možda i u napadu imamo pravo na neki promašaj više ili neku tehničku grešku. Fokus je da izanaliziramo njihov napad kao što smo uradili sa mađarskim i da im ne dozvolimo da mogu lagodno da dišu da se dobro osjećaju“, kazala je selektorka.

>>> Popović: Generacija se stvara, djevojke položile ispit pritiska

Formula je jasna – prva pobjeda nad Hrvatskom na velikim takmičenjima dovodi nas na milimetar od četvrtfinala.

Daleko od toga da su Hrvatice blistale u prvoj fazi. Upisale su samo jednu pobjedu i to protiv Kine, 39:13. Remizirale su sa Senegalom što je bilo prilično iznenađujuće (22:22), dok ih je Švedska lako nadigrala i zaustavila (22:17).

Prenijele su samo jedan bod u drugu fazu i eventualnim današnjim porazom oprostile bi se od četvrtfinala.

Itana Grbić i drugarice će svoju šansu itekako imati, a vjerujemo da će je i iskoristiti.

Standings provided by Sofascore