Lompar za LOB SPORT: U Atini nas čeka vrela atmosfera, izvukli smo timove evropskog kalibra

Lompar sa ostalim članovima stručnog štaba (foto: Krsto Vulović)

Po prvi put će se u Evro kupu igrati grupna faza. Učesnici istorijske sezone biće i vaterpolisti Primorca. Crnogorski prvak nastupiće u grupi sa grčkim Panioniosom i italijanskim Ortiđom i Trstom. Sastajao se nekadašnji prvak Evrope sa narednim rivalima, ali u nekim drugim okolnostima. Drugačija su vremena, kotorski tim je na novom početku. Ipak, ima jedna konstanta sa slavnim danima. To su najiskusniji igrač Primorca Draško Brguljan i pomoćni trener Vido Lompar.

Očekivano teška grupa, ali u koju god grupu da smo žrijebani imali bismo težak put do jednog od prva dva mjesta jer su u Evro kupu ostale zaista odlične ekipe. Mislim da možemo da pariramo svakome. Najvažnije je da poslije dobro odigranog kvalifikacionog turnira, ostanemo fukusirani i skromni. Atmosfera u ekipi je odlična, dobro radimo i ukoliko zadržimo nivo prikazan u mečevima sa Vaspo Hanoverom i Peristerijem ili čak popravimo formu onda imamo šanse da napravimo iznenađenje i prođemo u četvrtfinale“, rekao je Lompar za Lob Sport.

>>> Ovo su rivali Primorca u grupnoj fazi Evro kupa

Trst je osvojio prvo mjesto, sa maksimalnim učinkom, na kvalifikacionom turniru u društvu francuskih Turkoana (12:11) i Paj d Eksa (19:6) i bivšim prvakom Evrope, mađarskim Solnokom (15:11), što dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Bivši vaterpolista zagrebačke Mladosti i Turkoana, Marin Dašić i nekadašnji vaterpolista riječkog Primorja i mlađi brat poznatog centra Josipa, Mislav Vrlić iz Hrvatske, te italijanski reprezentativac Luka Marcijali najzvučnija su imena u sastavu Telimara. Ostatak tima čine iskusni italijanski igrači.

Foto: Vuk Ilić

Ekipa Panioniosa je do grupne faze stigla pobjedama nad Vajt šarksima iz Hanovera (23:7), Tenerifima (15:5), te mađarskim OSC-om (14:11), dok su jedini poraz pretrpjeli od drugog budimpeštanskog kluba, Honveda (12:15). Udarne ekipe tima su grčki reprezentativci Kostantinos JuvecisKonstantinos Murikis i kapiten Aleksandros Gumas, kao i naši asovi Aleksa Ukropina i Nikola Moskov. Crveno-plavi su prošle godine stigli do polufinala Evro kupa i domaćeg prvenstva, gdje su eliminisani od kasnijih šampiona Vašaša, odnosno Olimpijakosa.

>>> Maslovar za LOB SPORT: Primorac je bio i biće velikan

Egzotiku grupi daje Ortiđa. Klub sa Sicilije, sa legendarnim, četrdesetčetvorogodišnjim Stefanom Tempestijem na golu, bivšim golgeterom Budve, Jusuka Inabeom, te dobro poznatim imenima ljubiteljima vaterpola sa ovdašnjih prostora Andrijom Bitadzeom i Lukom Kupidom, ne tako davno igrao je i Ligu šampiona. Tada je kapicu kluba iz Sirakuze nosio i Stefan Vidović. Na kvalifikacionom turniru u Šapcu, gdje je Ortiđa savladala Valis (17:10), Dinamo Bukurešt (17:10), Nojzi le Sek (16:11) i pretrpjela poraz od domaćina (9:11), sve se u napadu vrtjelo oko Filipea Ferera i Inabe, a to su i kapiten Kristijan Napolitano i reprezentativac Italije, Andrea Kondemi.

Sve su to timovi evropskog kalibra. Panionios je treći tim u Grčkoj, predvođen Muriskom, našim Moskovom, Ukropinom, te Juvecisom, iskusnim Gunasom. Ortiđa je puna Italijanskih igrača, pojačana sa nekoliko internacionalaca. Biće nam teško na gostovanjima i u Kotoru, ali i protivnicima protiv nas. Prvo kolo je na pragu, već 7. oktobra gostujemo u Trstu“, kazao je Lompar.

Lompar potencirao efekat dolaska Brguljana na mlađe igraće (foto: Krsto Vulović)

Draško Brguljan je u razgovoru za naš portal kazao da je u Atini atmosfera paklena, da su njega i njegov doskorašnji tim Vašaš prethodne godine u polufinalu Evro kupa sačekale baklje i “visoki decibeli” na plivalištu Panioniosa?

Igrali smo i mi dva puta u prošlosti sa Panioniosom. Atmosfera je vrela, ali je ujedno lijepo igrati u Atini. Vidjećemo kako će se naši mlađi igrači snaći, biće to veliko iskustvo za njih“.

>>> Brguljan za LOB SPORT nakon evropskog trofeja: Gledaćete me još godinu u bazenu

Kotorane predstojećeg vikenda očekuje i start Regionalne A1 lige. Cilj je prvo mjesto i povratak u Premijer regionalnu ligu.

Tako je. Prioritet u sezoni je povratak u elitni rang Jadranske lige. Očekujem da nam Valis bude najveći konkurent za titulu i kartu za viši rang. Imaćemo u regionalnom takmičenju mečeva gdje ćemo na papiru biti favoriti. Međutim, ova ekipa mora biti na maksimumu u svakom meču da bi ostvarila pozitivne rezultate. Ne možemo očekivati da rutinom dobijamo mečeve“.

>>> Ekskluzivno: Povratak kući nakon 12 godina – “Volim Kotor, Primorac i Crnu Goru”

Primorac u sastavu ima veliki broj mladih igrača.

Imamo mladih igrača koji mogu da napreduju. Mogu da nauče od iskusnijih, ali i da ih odmijene u nekim mečevima. Nećemo zapostaviti ni domaća takmičenja. Pokušaćemo da iznenadimo Jadran koliko možemo. Ponavljam, atmosfera u ekipi je odlična, dolazak iskusnih igrača, prije svega Draška Brguljana, zatim Vica i Markovića, uticala je pozitivno na mlade igrače i sa obzirom kako radimo imamo lijepe šanse da napravimo lijepu sezonu“, zaključio je pomoćnik šefa stručnog štaba Primorca, Zorana Maslovara, trener Vido Lompar.