Mađarska protiv Crne Gore bez napadača od kojeg su produktivniji samo Ronaldo i Haland

Mađari su trenutno lideri kvalifikacione grupe G, FOTO: Imago/IMAGOSPORT/PIXSELL
Mađari su trenutno lideri kvalifikacione grupe G, FOTO: Imago/IMAGOSPORT/PIXSELL

Porazom od Srbije u Beogradu (3:1) fudbalska reprezentacija Crne Gore znatno je istopila nade svog sna – plasmana na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Njemačkoj.

Šansa da se Hrabri sokolovi prvi put nađu na velikom takmičenju je u domenu teorije, praktično više u tuđim, nego u rukama izabranika Miodraga Radulovića. Mnogo puta smo ponovili nakon meča u Beogradu, ali nije na odmet istaći još jednom – naši fudbaleri plasiraće se na EURO 2024 ukoliko 16. novembra u Podgorici savladaju Litvaniju, a tri dana kasnije u Budimpešti lidera grupe – Mađarsku protiv koje su igrali bez golova pod Goricom. Uz, to Crnoj Gori potrebna je pomoć Bugarske, odnosno pobjeda Lavova u jednom od preostala dva meča – Mađarska u Sofiji (16. novembra) ili Srbija u Leskovcu (19.novembra).

Danas je iz Bugarske stigla informacija da je Mladen Krstajić dobio otkaz nakon što je tim 49-godišnjeg stručnjaka osvojio svega dva boda u proteklih šest kvalifikacionih utakmica. Dolazak novog selektora može biti stimulans za Bugare koji su blizu da postanu najslabija generacija tamošnjeg reprezentativnog fudbala – prva koja bi kvalifikacije završila bez pobjede.

<<< Sada je stvarno kraj, Bugari smjenjuju Krstajića

<<< Dva koraka unazad

U Mađarskoj su dugo slavili trijumf nad Srbijom koji ih je doveo na korak od Njemačke. Međutim, žurka nakon pobjede nad Orlovima bila je toliko dobra da izabranici Marka Rosija nijesu uspjeli dovoljno da se otrijezne za Kaunas gdje su protiv Litvanije jedva iščupali bod – u finišu utakmice za 2:2. A, danas stigla je iz Ferencvaroša vijest zbog koje se gutaju knedle širom mađarske države – povrijedio se Barnabaš Varga! Riječ je o napadaču Ferencvaroša koji je u 2023. godini postigao 39 golova – više puta su mrežu tresli samo Erling Haland (40) i besmrtni Kristijano Ronaldo (43). Povreda tetive 29-godišnjeg golgetera je prvenstveno udarac za tim koji trenira Dejan Stanković. Mađari su u Belgiju, na meč 3. kola grupne faze Lige Konferenija sa Genkom, doputovali bez Varge, a u samom špicu napada mijenaće ga Aleksandar Pešić. Koliko je Varga bita za popularni Fradi najbolje otkriva statistika – 17 puta je tresao mrežu na isto toliko utakmica!

Fantastičnom statistikom Varga se nametnuo Marku Rosiju kao prva i glavna napadačka opcija nacionalnog tima i klupsku formu potvrdio je u dresu reprezentacije postigavši četiri gola u dosadašnjem toku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Dao je gol Srbiji u Beogradu i Budimpešti, Litvaniji kod kuće i gostima. Dakle, tresao je mrežu na posljednja četiri kvalifikaciona susreta i ukoliko se ispostavi pisanje mađarskih novinara, da je povreda pretpljena u nedjelju protiv Diošđera teže prirode, jasno je da će Varga propustiti posljednja dva kvalifikaciona susreta za Evropsko prvenstvo u kojima je Mađarskoj dovoljan i bod za plasman. Svakako da je prva violina Rosijevog tima ofanzivni vezista Liverpula Dominik Soboslaj, ali osjetno bi mogla da se otupi napadačka oštrica Mađara odsustvom Varge – rezervna opcija mu je napadač korejskog Ulsana Adam Martin

Inače je karijera Barnabaša Varge imala nesvakidašnji put. On je prve korake u seniorskom fudbalu napravio u Austriji, igrajući za niželigaša Eberau, a onda se preselio u Materzburg, klub koji se prije tri godine rasfomirao. Sreću je odlučio da potraži u austrijskom drugoligašu Lafnicu, a golovi su privkuli pažnju klubova iz domovine 29-godišnjeg napadača, konkretno Đirmota, u kojem je rešetao mreže, a eksplodirao prošle sezone igrajući za Pakš gdje je postigao 26 prvenstvenih golova i odnio titulu najboljeg strijelca prvenstva i dobio ugovor u najjačem klubu Mađarske…

Selektorska promjena na klupi Bugarske i povreda najefikasnijeg mađarskog reprezentativca dobre su vijesti za crnogorsku reprezentaciju pred posljednji, novembarski kvalifikacioni prozor. Međutim, plasman Hrabrih sokolova na EURO trenutno je više u domenu naučne fantastike nego realnosti. Crna Gora će prije svega imati psihološki test protiv Litvanije, selekcije koju nijesu pobijedili u Kaunasu (2:2), ali vidjećemo…Fudbal (često) piše bajke.

Standings provided by Sofascore
970x250