Ajkule put Pariza kreću od Francuske

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Bogata sportska, olimpijska, 2024. godina čeka cijelu planetu, pa tako i Crnu Goru.

Prvi će od naših sportista na borilište vaterpolisti.

>>> Ajkule u Dubrovniku osjećaju tenziju

Ajkule na predstojećem Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj imaju možda i poslednju šansu da se domognu Olimpijskih igara, mada je realno da budu u opticaju za olimpijsku vizu i na Svjetskom prvenstvo u Dohi, koje je na programu sledećeg mjeseca.

Put do Grada svjetslosti je sledeći – naboljeplasirana reprezentacija sa šampionata Starog kontinenta u Hrvatskoj, izuzev Francuske, Mađarske i Grčke, izboriće plasman na najveću sportsku smotru na planeti.

>>> Pogledajte statistiku naših vaterpolista u mečevima sa Francuskom

Konkurencija je žestoka. U redu, pored naše reprezentacije stoje Hrvatska, Španija, Italija i Srbija…

Dubrovnik i Zagreb međutim neće biti poslednji “šalteri“ za olimpijsku vizu. Četvrtfinale Evropskog prvenstva donosi plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, gdje će se dijeliti još tri ulaznice za Grad svjetlosti.

Interesantno, crnogorski vaterpolisti put za Pariz kreću od Francuske. Meč sa Trikolorima na programu je danas od 17 sati u Dubrovniku. Ajkule će u subotu od 17.45 časova igrati sa Španijom, dok će zavjesu na grupnu fazu spustiti utakmicom sa Hrvatskom u ponedjeljak od 20.15 sati.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Dvije prvoplasirane ekipe izboriće direktan plasman u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani tim razigravati sa prvom i drugom ekipom iz takozvane druge divizije.

Izabranici Vladimira Gojkovića moraju uraditi sve da budu u gornjoj polovini tabele jer će u suprotnom ići na Srbiju (ukoliko budu poslednji u grupi) ili Njemačku, s obzirom da su pomenute dvije reprezentacije veliki favoriti u grupi sa Maltom i Izraelom.

„Najvažnije je da smo svi zdravi, da idemo u kompletnom sastavu i da smo spremni da damo maksimum. Očekujemo iskorak u odnosu na prošlo ljeto. Bilo je tada dobrih stvari, mislim da je momenat za više i da ova selekcija to može, jer ima kvalitet“, rekao je centar Vladan Spaić.

>>> Gojković odabrao Ajkule za Evropsko prvenstvo

Novljanin odlično poznaje reprezentativce Francuske, s obzirom da nastupa u Marseju.

Očekuje nas neizvjestan duel, to je selekcija koja je najviše napredovala posljednjih godina. Ušla je i u top 8, ali mislim da smo favoriti i da od nas zavisi to što će da se događa u bazenu“, naglaso je Spaić.

>>> Ukropina za LOB SPORT: Samo Draškovo prisustvo je vjetar u leđa

Medalju na velikim takmičenjima crnogorski vaterpolisti čekaju od 2020. godine i Evropskog prvenstva u Budimpešti. Tada je šampionat Starog kontinenta organizovan u januaru. Bilo je to treće kontinentalno prvenstvo u prvom mjesecu godine, a na sva tri Crna Gora je osvajala medalje – srebro 2012. u Ajndhovenu i 2016. u Beogradu, te bronzu u Budimpešti 2020. godine.

Neka se tradicija nastavi!

Standings provided by Sofascore