Čekajući mig Stare dame: Pobijediću pritisak!

Adžić je obilježio proteklu fudbalsku godinu u Crnoj Gori, FOTO: Lob Sport
Adžić je obilježio proteklu fudbalsku godinu u Crnoj Gori, FOTO: Lob Sport

I dok su njegovi vršnjaci, 17-godišnjaci koji polako stasavaju u momke, razmišljali možda o prvoj novogodišnjoj proslavi van kuće, on je svoje ime čitao u svakom medijskom kutku zemlje koja na fudbalere gleda kao na božanstva – Italije.

Vasilije Adžić već je danima tema svakog sportskog dnevnika na Čizmi i u Crnoj Gori. Sve je krenulo jako brzo. Prvo Bolonja, zatim laskavo individualno priznanje u vidu najboljeg fudbalera CFL-a i poziv koji dobijate samo jednom u životu – Juventus. Težina transfera broji se milionima eura, od tri do pet, brojna armija italijanskih navijača putem društvenih mreža najavljuje dolazak “Preodređenog”, najuticajniji italijanski sportski listovi, od Gazete, do Tutosporta, već najavljuju dolazak bisera, upoređuju ga sa velikanima fudbalske igre – De Brujneom, Džerardom, novom rođenom zvijezdom Belingemom

<<< Na mladima svijet ostaje

<<< Biser crnogorskog fudbala u Juventusu

A, sad, zastanite na sekundu i zamislite kako sve ovo doživljava 17-godišnji golobradi dječak iz Nikšića koji je prošle sezone u dresu podgoričke Budućnosti predstavio sav svoj raskoš. Da li je to neizvjenost koja prija ili možda nervira?

“Prija mi, imponuje i daje mi na planu samopouzdanja. Trudim se da taj pritisak zanemarim, da ostanem čvrsto na zemlji i ispunim ciljeve koje sam zacrtao. Šta će biti u budućnosti – vidjećemo. Trudim se da budem na zemlji, to mi je u ovom trenutku najbitnije“, počinje razgovor za LOB SPORT jedan od najtalentovanijih fudbalera Evrope.

Mnogo je talenata izašlo kroz vrata crnogorskog fudbala sa etiketom bisera. Marko Bakić – Torino, Luka Đorđević – Zenit, Aleksandar Boljević – PSV. Iako su svi ostvarili respektabilne karijere i postali reprezentativci, niko nije zasijao punim sjajem. Šta to govori mladom Adžiću pred izlazak na najveću fudbalsku pozornicu?

Foto: FSCG

“Mislim da je period adaptacije najbitniji kada se ode u tako neki veliki i jaki klub. Sigurno je potrebno što prije da se fudbaler privikne na novu sredinu, na novi jezik i da se što prije stavi na raspolaganje treneru i saigračima. Jednostavno, moram da se dobro nosim sa pritiskom, jer je pritisak normalan i očekivan u ovom sportu. Zbog toga možda neki i nijesu napravili koliko su mogli. Iskreno, mislim da mogu da se nosim sa pritiskom i za sada ide sve kako treba.”

<<< Di Marcio predstavio Adžića Italiji: “Jedan od najboljih igrača rođenih 2006. godine”

<<< Gazeta o Adžiću: Ima nešto kao De Brujne, u Juventusu će dobiti idealan prostor za napredak

Može li se išta planirati ili predvidjeti u današnjem fudbalu? Da će Adžić napraviti blistavu karijeru to smatra cijela fudbalska Crna Gora. Riječi godinama najboljeg fudbalera domaće lige Draška Božovića, da bi mladi Adžić mogao da dostigne visine Dejana Savićevića izazvale su gromoglasan aplauz na svečanosti Fudbalskog saveza Crne Gore. Kod prvog čovjeka crnogorskog fudbala šmekerski, a kod zvanično najboljeg igrača lige, sramežljiv osmijeh…

“Pohvale od Draška Božovića i Žarka Koraća prijaju – dugujem im veliku zahvalnost, jer su odlični igrači. To mi samo daje snagu da budem još bolji. Rano je i nerealno da se upoređujem sa našim Genijem, Dejanom Savićevićem, on je ostvario veliku karijeru, da ne kažem nepremašivu, ali ću se potruditi i dati sve od sebe i nadam se da ću ga prestići. Uradiću sve što je do mene.”

Foto: FSCG

Kad gledate u oči bisera Budućnosti, vidite dječaka, ali istovremeno i taj čvrsti karakter svojstven Nikšićanima koji su ga koristili kao najjače oružje i na terenu ga manistefovali kroz sportsku drskost, bezobrazluk i neustrašivost. Sjetite se samo Mirka Vučinića

“Definitivno, karakter i psihička snaga su moje najbolje vrline. Kada dođem u veliki klub znam otprilike šta me čeka. Trudim se i dajem sve od sebe na terenu. Znam da ću morati odmah da se nametnem i potrudim za što veću minutažu”, tvrdi Adžić da je namjestio glavu pred izazov karijere.

<<< Vasilije najbolji u 1. CFL: “Ovo je san svakog sportiste”

<<< VIDEO Euforični navijači Juventusa dijele poteze i golove Adžića – “On je predodređen”

Iako će u veliki fudbalski svijet ući iz, po rejtingu, jedne od najslabijih liga Evrope, tvrdi Adžić da ga je CFL ojačao u svakom smislu…

“Generalno, naša liga nije na dobrom glasu, ali meni je dala prijeko potrebno iskustvo i priliku da ostvarim transfer. Vidjećemo šta će biti u budućnosti. Naš klupski fudbal mi je mnogo značio i puno mi je pomogao u razvoju”, priznaje polaznik Polet Starsa, škole koju je osnovao Slaviša Đurković, član istorijske i zlatne jugoslovenske generacije – popularnih Čileanaca.

<<< LOB SPORT izabrao tim jeseni: Predvodnik biser Adžić, uz senatore Grbića, Božovića i Koraća

<<< Gardijan uvrstio crnogorskog bisera u najveće svjetske talente: “Elegantan, kreativan, nepredvidljiv…”

I za kraj, junak naše priče otkrio nam je i anegdoticu iz ranog djetinjstva koja je već tada nagovijestila da je zvijezda – rođena.

Prva riječ mi je bila ‘topta’. Sve što sam vidio okruglog oblika nazivao sam – ‘topta’. Zaljubljenik sam u fudbal, to je moja opsesija. Čitav dan bih proveo na terenu, šutirao loptu, trčao, družio se, samo kako bih što više napredovao i bio bolji. Ne shvatam fudbal kao posao, već ga gledam kao zadovoljstvo. Od kada sam se rodio san mi je da budem fudbaler i tome težim od prvog dana”, zaključio je Adžić.

970x250