Dan D u Madridu – Jedna karta za Kaunas

Foto: Euroleague

Peta utakmica, nema šesta“. To je bila opaska Željka Obradovića pred meč odluke u Madridu, i to dovoljno govori koliko je ovaj meč bitan i da gotovo cijela evropska ekskurzija staje u 40 minuta.

Sastaće se sedmi put ove sezone, a peti u plej – ofu Real Madrid i Partizan. U prethodna četiri duela vidjeli smo gotovo sve. Od sjaja do očaja, pa nazad do incidenta da bi stigli do ovoga večeras, a to je veče odluke.

>>> Obradović: Niko nikada nije ispao poslije 2-0

>>> Ćus Mateo: Sve staje u jednu utakmicu

Top 8 je uspjeh, ali kako je vrijeme odmicalo potajno su se navijači Partizana nadali da mogu i više od toga. Nije Real klub protiv kojeg su crno bijeli planirali da igraju, radije bi to bio Monako ili Makabi, ali Partizan ne kalkuliše već igra za koš više.

Stvaranje kredibiliteta i porast želja

Prije početka serije, legendarni košarkaš Mića Berić je rekao da bi svi oberučke prihvatili jednu pobjedu u glavnom gradu Španije. Svi navijači možda da, ali Željko Obradović ne. Djelovao je Partizan toliko dobro u prva dva meča da su apetiti navijača sa pravom porasli i da taj čuveni fajnal for nije djelovao daleko. Kevin Panter je trojkom utišao “bijelu” publiku u prvom meču i podigao nivo energije da se činilo da mogu da uzlete.

Imao je Partizan sve u svojim rukama, slavio je i u drugom meču i poveo sa 2:0, ali je iz tog meča, čini se, više izgubio nego dobio. Na minut i 40 sekundi do kraja, nasjeo je na provokaciju kapiten Partizana i čini se pokvario momentum koji je bio na njihovoj strani. Suspenzije Lesora i pomenutog Pantera nakon incidenta, te povreda Egzuma i Avramovića koji je završio sezonu, stavili su prst na čelo svima u Beogradu.

>>> Najdžel Vilijams Gos: Moramo biti staloženi

>>> Partizan u Madridu: Lesor i Egzum se uzdaju u Pantera

Ozdravljeni Tavares je to sve iskoristio maksimalno uz inspirisanog Najdžela Vilijams Gosa.
Četvrti meč svakako ne treba previše komentarisati kada uzmemo u obzir da je dan ranije ogromna tragedija zadesila i zavila u crno čitavu Srbiju, pa je sama košarka bila u drugom planu. Neuobičajena atmosfera, opravdano tiha, bez energije koju nisu imali u velikoj mjeri ni gostujući igrači. Ipak na kraju kraljevići odnose plijen i loptu u “Vizinik” arenu gdje će pred svojom publikom pokušati da sruše tradiciju.

Jači je Partizan za kapitena i Lesora preko kojih će tražiti priliku, Panter vjerovatno sa poludistance a Lesor da pik igrom izbaci gorostasnog Tavaresa. Kod Reala umor može biti otežavajući faktor, kao i nedostatak Gabrijela Deka.

Partizan bi da očuva tradiciju, Real da je sruši. Karta za Kaunas je samo jedna, a ko putuje na megdan Barseloni saznaćemo večeras od 21 čas.

U drugom meču večeras sastaće se Monako i Makabi od 20 časova. Pobjednik tog duela ide na megdan Olimpijakosu koji je sinoć izborio mjesto među četri najbolje ekipe tako što je savladao Fenerbahče.

>>> Olimpijakos preslišao Fenerbahče u borbi za fajnal-for