EURO 2024

Procvjetale Lale ili turska konjica

Photo: XINHUA/PIXSELL

U zadnjem četvrtfnalnom okršaju Evropskog prvenstva u fudbalu, Holandija i Turska će večeras od 21 čas odlučiti ko će izaći na crtu Engleskoj ili Švajcarskoj, čiji je meč ranije na programu.

Favorit u ovom meču je Holandija, koja je do sada na prvenstvu upisala dvije pobJede, remi i poraz. Holanđani su na startu šampionata savladali Poljsku, potom je uslijedio neriješen meč bez golova sa Francuskom, da bi u poslednjem kolu grupne faze izgubili od Austrije.

Utisak su Lale popravile u osmini finala kada su ubjedljivo savladale Rumuniju.

Turska će biti entuzijastična, njeni navijači tradiocionalno temperamentni. Znamo u kakvoj ćemo atmosferi igrati, ali i šta nam je činiti protiv kvalitetnog rivala. Moramo, prvenstveno, zadržati loptu. Biće teško, ali ja vjerujem u moj tim, njihovu želju, elan i znanje“, riječi su Ronalda Kumana, selektora Holandije.

Na primjeru Turske se najbolje pokazalo da kada igrate bez imperativa i pritiska možete mnogo.

Timski duh i borbenost Hakana Čalhanoglua i drugova uz sjajnog selektora Vinćenca Montelu učinili da budu tako blizu novog polufinala prvenstva Evrope. Poslednje i jedino igrali su 2008. godine-

Mi smo najmlađi tim na prvenstvu, s mnogo fudbalera koji nisu ranije igrali ovo takmičenje, ali ipak smo i dalje tu. Moramo ići korak po korak, da zadržimo samopouzdanje, ali ostanemo skromni. I, što je posebno važno, da imamo kontrolu nad emocijama“, rekao je Montela.

Turci su na startu slavili nad Gruzijom, da bi u drugom kolu bili poraženi od Portugala, a pobjedom nad Češkom obezbijedili su osminu finala gdje su bili bolji od Austrije.

Holandija i Turska su se poslednji put sastale u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru 2022, Turci su bili bolji kod kuće s 4:2, a Holanđani odbranili svoj teren u Amsterdamu (6:1). 

970x250