ZORAN ĐURAŠKOVIĆ

Autor bajke pod Rumijom: “Možda je ovoj ekipi oduzeto i nešto više”

Zoran Đurašković, tvorac istorijskog uspjeha Mornara, Foto: FSCG
Zoran Đurašković, tvorac istorijskog uspjeha Mornara, Foto: FSCG

Kuburio je Mornar, dugo godina bio u “jo-jo sindromu”. Prva liga, ispadanje u niži rang, povratak u elitu, pa opet drugoligaški ambis i sve tako u krug… Međutim, dolaskom Zorana Đuraškovića sve se promijenilo u Baru i grad košarke postao je grad fudbala!

Potpuno zasluženo su izabranici nekadašnjeg najefikasnijeg golgetera SR Jugoslavije pobijedili Budućnost pod Goricom (0:1), preuzeli drugo mjesto na tabeli i stigli do vrata raja, do Evrope…

<<< Dečić novi šampion Crne Gore, Mornar slavio u Podgorici i prestigao Budućnost

“Bilo je veliko slavlje u svlačionici. Mi nijesmo veliki klub da svake godine izlazimo u Evropu, evo sada nam se posrećilo. Ovo je sjajna grupa momaka i igrača. Od prvog dana našeg rada, od prošlog aprila prošle godine kad sam došao, nijedan problem nijesmo imali. Fanatizam na treningu, a to se vidi na utakmici”, u dahu nakon nakon utakmice govori 48-godišnji strateg Barana.

Čak 34 boda osvojio je Mornar u drugom dijelu sezone – više od novog (Dečića) i bivšeg (Budućnosti) šampiona Crne Gore.

“Moram ovo reći, iako sam emotivan, ali možda je ovoj ekipi oduzeto i nešto više. Najviše smo bodova uzeli u drugom dijelu i kolege moje se slažu da igramo najljepši fudbal u zemlji. Žao mi je što ova generacija nije još više upisana zlatnim slovima u istoriju, ali prezadovoljni smo, srećni smo i nadam se da ćemo u zadnjem kolu odigrati dobru utakmicu, ostati u istom ritmu i zadovoljiti našu armiju navijača. Mi smo mali grad, ali nas na svakom gostovanju prati 300-400 navijača – moramo biti zadovoljni”, ističe Đurašković čiji tim će na zatvaranju istorijske sezone ugostiti aktera predstojećeg finala Kupa – tim Jezera.

Foto: FSCG

Lepršavo, hrabro, uvijek za gol više, tako je izgledao Mornar nekadašnjeg golgetera lučanske Mladosti, beogradskog Železnika i Smedereva. U sada već istorijskom proljeću Barani su pobjeđivali dva puta Budućnost, pod jednom Dečić i Sutjesku…

“Mnogo mi ovo znači. Ja sam dijete Bara, iako sam cijelu karijeru igrao van Crne Gore. Mnogo mi znači, zato sam možda previše emotivan i tokom utakmica. Ali, rekao sam igračima kad sam ja takav pored klupe, tražim i njihov impuls na terenu. Volim da igramo fudbal, da izgledamo lijepo na terenu, a mislim da smo se protiv Budućnosti prikazali u najboljem svjetlu. Cijelo prvenstvo smo igrali na visokom nivou”.

Okršaj za drugo mjesto pod Goricom riješio je nekadašnji mladi reprezentativac Milan Vušurović pogotkom u 90. minutu. Ipak, sve se vrtjelo oko novopečenog “A” reprezentativca Demira Škrijelja. Driblinzima je izluđivao defanzivce Budućnosti, a nedavno je u intervjuu za Lob Sport istakao da mu je dolazak upravo Đuraškovića za kormilom Mornara bio presudan za meteorski uspon u karijeri.

<<< “Manje bi me udarali kada bih se ranije oslobađao lopte, ali to je moja igra”

“Imamo poseban odnos, kao i sa svim igračima. On je dragulj našeg fudbala. Njegove igre, kao i čitave ekipe ne mogu ostati neprimijećene. To je momak koji radom na treningu pruža maksimum, a da ne govorim tek na utakmicama. Drago mi je što je dobio poziv u A reprezentaciju i drago mi je što će nejgova karijera ići uzlaznom putanjom”, zaključio je Đurašković dok su njegovi izabranici u prostorijama najvećeg stadiona države slavili uspjeh Mornara za sva vremena…

Standings provided by Sofascore