POTPUNO RASULO U BARSELONI

Ćavi pred otkazom, Laporti zasmetale njegove izjave

Photo: pressinphoto/SIPA USA/Pixsell

Potpuni haos i rasulo u Barseloni – Ćavi Ernandez je ponovo pred izlaznim vratima kluba, samo ovoga puta ne svojom voljom.

Stanje u kojem se nalazi ovaj gigant svjetskog fudbala je svakim danom sve više poražavajuće.

Podsjećamo on je već u sred sezone odlučio da napusti klub.

>>> “Odlazim, vrijeme je da se nešto mijenja”

Međutim, uprava kluba nije bila u mogućnosti da dogovori drugog šefa struke. Ili im je falilo novca ili stručnosti da dovedu novog trenera, pa su se bacili na ubjeđivanje Ćavija da ostane. Na kraju, nekadašnji maestro sredine terena Katalonaca pristao je da ostane.

>>> “Promjena mišljenja je znak mudrosti”

Praktično ni mjesec dana nije prošlo od tog “pomirenja” i ozvaničenja da će saradnja biti nastavljena, a izgleda da je puklo na relaciji trener – uprava.

Naime, prije meča sa Almerijom u kojem je Barsa slavila sa ugodnih 0:2 Ćavi je pred javnost izašao sa brutalno iskrenim odgovorima i jasno pokazao da finansijska situacija u Barseloni nije ni blizu od dobre.

Svi navijači Barselone moraju biti svjesni da se nalazimo u zaista teškoj situaciji, naročito finansijski. Mnogi to ne razumiju, ne žele prihvatiti. Shvatite da trenutno nismo u prilici da ja kao trener izaberem igrača kojeg poželim, samo uperim prstom u njega, a uprava ga dovede. Prinuđeni smo improvizovati“, rekao je Ćavi na konferenciji za medije.

Ova izjava razbjesnila je upravu Barselone, a posebno predsjednika Đoana Laportu. Već tokom odigravanja utakmice u Almeriji isplivavali su naslovi u kojima se jasno navodi da Ćavi neće voditi Blaugranu naredne sezone.

Nije izgledao zabrinuto Ćavi poslije meča sa Almerijom.

“Sigurno ostajem na klupi Barselone. Niko iz kluba mi nije ništa rekao o mom odlasku, naš odnos se nije promijenio. Juče sam rekao ono u šta vjerujem, a to je da ćemo se sljedeće sezone boriti za sve trofeje”, poslije meča je izjavio Španac.

Međutim, danas se čini da je situacija potpuno drugačija. Potpuno razočarano i tužno je izgledao španski stručnjak u klupskom autobusu pri dolasku iz Almerije.

Da je situacija ozbiljna potvrđuje i dobro upućeni sportski novinar Fabricio Romano.

U Barseloni se u ovim trenucima vode interni razgovori, situacija je napeta jer je predsjednik Laporta nezadovoljan Ćavijem. Ćavijeve posljednje izjave o finansijskoj situaciji, kao i odnos prema Vitoru Rokeu su ključne tačke. Rafa Markez je visoko na listi Barseloninih prioriteta za nasljednika, iako se još uvijek čeka odluka o Ćavijevoj budućnosti. Međutim, on nije jedina opcija, Hansi Flik se ponovo spominje i njega Barsa još uvijek privlači“, piše ovaj novinar.

Zaista nevjerovatan rasplet događaja u tako velikom klubu. Situacija u Barseloni trenutno više podsjeća na neku jeftinu latinoameričku seriju nego na ozbiljan fudbalski klub koji želi da “stane na noge” vrati se tamo gdje i pripada – u sam vrh svjetskog fudbala.

Ćavi je svoju trenersku karijeru započeo u katarskom Al Sadu, a u Barselonu je stigao u novembru 2021. godine kada je naslijedio Ronalda Kumana.