PROSINEČKI U KUĆI FUDBALA

“Crna Gora će igrati bez straha i probaće da dominira”

Prosinečki u Kući fudbala
Prosinečki u Kući fudbala

Robert Prosinečki predstavljen je u Kući fudbala na Starom aerdromu kao sedmi selektor od osnivanja naše fudbalskog nacionalnog tima.

Legendarni hrvatski fudbaler naslijedio je Miodraga Radulovića koji je nakon trogodišnjeg mandata sporazumno raskinuo ugovor. Veliki Žuti, koji ima trenersko iskustvo predvodeći reprezentaciju Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana, potpisao je ugovor na godinu dana.

<<< Prosinečki zvanično na klupi Hrabrih sokola

<<< “Robija ne interesuju kafanske priče, ako neko zna za uspjeh to su Dejo i on”

<<< “Bolji je u ulozi selektora, nego klupskog trenera, dolazi jer je prepoznao kvalitet”

“Zadovoljan sam što sam ovdje, što mogu voditi Crnu Goru. Radiću najbolje što se može sa svima zajedno. Dolazi Liga nacija koja je vrlo važna. Sve ćemo drugo u hodu rješavati. Imam dobar odnos sa javnošću. Nemam nikakav problem što sam ovdje.”

Za Prosinečkog je Crna Gora veliki izazov…

“Veliki izazov za mene, Crna Gora ima reprezentaciju koja može da igra sa svakom reprezentacijom. Nadam se da ćemo napraviti najbolje što možemo. Treba nam i podrška od svih. Čeka nas izvlačenje u Ligi nacija, imamo prijateljske utakmice, kamp u Antaliji. Imamo dosta vremena da se pripremimo do Lige nacija i da se upoznam sa igračima.”

Sagovornici Lob Sporta su istakli da Prosinečkom više odgovara selektorska, nego uloga klupskog trenera.

“U suštini, volim ovaj posao. Što se tiče Azerbjedžana bilo je jako uspješno. Zanimljivo je, volim ovaj psao. Možda tako razmišljaju ljudi, jer negdje ide, a negdje ne ide. Možda su mediji u pravu, ko zna.”

Na pitanje koliko poznaje igrački kadar, novi selektor Crne Gore odgovara…

“Neke igrače poznajem lično, poput Marka Vešovića kojeg sam trenirao u Crvenoj zvezdi. Generalno, poznati su mi igrači. Imamo kvalitet. Imamo vođe od Stevana Jovetića, Stefana Savića i Adama Marušića. Biće i mladih igrača, njima ćemo svakako dati priliku. Možda ćemo zvati i neke nove.”

Nekadašnji as Crvene zvezde, Real Madrida i Barselone potpisao je ugovor na godinu.

“Takav je dogovor. Nadam se da ćemo sarađivati više od godinu dana. Pritisak uvijek postoji, navikao sam na to kao igrač, a još veći je pritisak kada si trener, odnosno selektor. Kao igrač, bilo je bitno samo da ne zaboraviš kad je trening.”

Kakvu Crnu Goru možemo da očekujemo?

“Mogu najavljivati jako mnogo toga. Sigurno se nećemo bojati nikoga. Uvijek sam bio pobjednik, igrao sam u velikim klubovima, nažalost nijesam mogao da radim, ali Crna Gora će probati da dominira, pokušaće da igra što više, naravno dosta toga zavisi od protivnika. Bićemo motivisani.”

Prosinečki će debitovati 21. marta u prijateljskom meču sa Bjelorusijom. Nakon toga Sjeverna Makedonija, pa u junu Gruzija i Belgija. Liga Nacija kreće od septembra.

“Imamo period u trećem mjesecu gdje ćemo biti zajedno osam dana i upoznaću lično sve igrače. Imamo dovoljno utakmica za ono što nas očekuje u Ligi nacija.”

Crna Gora je pod dirigentskom palicom hrvatskog stručnjaka ostvarila najbolje rezultate – pod komandom pokojnog Zlatka Cica Kranjčara.

“Bio mi je trener, imali smo odličan odnos, bio mi je prijatelj. Napravio je ovdje uspjeh. Volio bih da budem bolji od njega. Mnogo sam naučio od Cica, bio je specifičan u odnosu i kao trener, osoba koja je u Zagrebu bila jako voljena.”

Atmosfera je, po mišljenju popularnog Robija ključna za uspjeh.

“Uvijek je malo nedostajalo da se Crna Gora nađe na veliko takmičenje. Vidjeli ste utakmicu sa Mađarskom, nedostajalo je sreće. Ključno mi je da stvorim dobru atmosferu. Nijesu biti samo selektor, igrači i predsjednik Saveza, već kompletna javnost. Mnogo toga treba da se poklopi.”

Javnost Crne Gore je često nerealna u očekivanjima. Plasman na veliko takmičenje je poput tega za vratom…

“Radićemo na tome da se plasiramo na veliko takmičenje. Ponavljam, imamo igrača i kvalitet.”

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare