“Od kad sam se probudio tog dana imao sam dobar osjećaj, imam ga i pred meč u Beogradu”

Noć za sva vremena (Foto: Owen Humphreys/Pixsell)

Ušao je u igru u 79. minutu umjesto Vladimira Božovića, krenula je Crna Gora na sve ili ništa, a onda u 91. minutu trenutak za sva vremena. Let, gol glavom i žestok udarac u stativu – za sva vremena. Andrija Delibašić je na današnji dan prije 12 godina donio Hrabrim sokolima remi protiv Engleske (2:2) pod Goricom i kartu za baraž za Evropsko prvenstvo.

Bila je to jedna od onih magičnih noći na našem najvećem stadionu, a upravo je ta utakmica najveći uspjeh naših fudbalera koji su krunisali sjajni kvalifikacioni ciklus za odlazak na EURO.

Lob Sport je kontaktirao heroja te oktobarske noći i prisjetili se ovog istorijskog meča.

Kada god se priča o reprezentaciji, uvijek se pominje taj gol. Danas preko društvenih mreža možemo uvijek da se prisjetimo. Ludnica potpuna, svi pričaju da nije bilo ljepšeg momenta na našem stadionu“, rekao je na početku intervjua za Lob Sport.

Znalo se da u ovom meču crnogorska selekcija može mnogo da dobije. Sam meč nije dobro krenuo, jer je Gordi albion vodio 2:0, ali je naš sagovornik imao dobar osjećaj.

Nekako je čudno bilo. Kada smo se probudili tog dana, imao sam neki osjećaj, iako ništa nije nagovještavalo da bi se moglo desiti. Tih dana je bila aktuelna pjesma od Severine ‘Ovo će biti dobra noć predosjećam’, pjevalo se u hotelu cijeli dan“, kroz smijeh se prijeća Delibašić.

U istom terminu kada je počeo duel u Podgorici, krenulo je i u Kardifu. Vels je u 71. minutu imao 2:0 protiv Švajcarske i u tom trenutku Crnoj Gori je bio potreban bod za baraž.

Ja sam počeo na klupi, a kada smo saznali da Vels vodi i da nam treba samo gol, osjećaj da se može nešto desiti je bio još jači. Eto, ja sam imao privilegiju da odlučim, ali ne treba zaboraviti cijelo drugo poluvrijeme. Ne pamti se da je neko tako ‘sabio’ Engleze u 16 metara. Ređale se su šanse kao na traci, moralo je da se desi“, ističe bivši napadač Partizana, Majorke, Benfike, Brage, AEK-a, Beira Mara, Real Sosijedada, Herkulesa, Rajo Valjekana Račaburija i Sutjeske.

Foto: FSCG

Delibašić je danas sportski direktor Budućnosti, svakodnevno prati šta se dešava u našem fudbalu, a 12 godina nakon čuvenog gola Crna Gora ponovo sanja. Stevan Jovetić i drugovi i dalje su igri za odlazak na šampionat Starog kontinenta. Krucijalni duel u ovim kvalifikacijama igra se 17. oktobra u Beogradu protiv Srbije.

Imam osjećaj da možemo da napravimo iznenađenje“, ističe Delibašić.

Da vidimo u kakvom ćemo sastavu biti, a nadam se da će se u budućnosti manje pričati o samo dva igrača, nego da ćemo imati više nosioca. Kada sam ja igrao pričalo se o Jovetići i Vučiniću, danas od Jovetiću i Saviću. Srbija nije u nekoj velikoj formi, Mađarska isto nije bauk, vidjeli smo da možemo protiv njih. Ja sam optimista“.

Prethodno gostovanje u prijestonici Srbije, Delibašić je gledao uživo, a pred novo je istakao – navijače.

Bio sam tada na stadiionu, navijači su napravili dobru atmosferu. Biće ih i sada mnogo, imaće igrači podršku. Vidite da idu do Litvanije i neka daleka gostovanja, Beograd im dođe kao poslastica. Imam dobar osjećaj“.

Dobar osjećaj kao prije 12 godina?

Došlo je vrijeme da ovaj moj gol padne u zaborav, a da počnemo da pričamo o nekom Jovetića ili Krstovića koji nas je odveo na Evropsko prvenstvo“, optimistično je zaključio Andrija Delibašić u intervjuu za Lob Sport.