LIGA KONFERENCIJE

Ovo su potencijalni rivali Budućnosti i Mornara

Fudbaleri Budućnosti osvojili su Kup Crne Gore, Foto: Dejan Lopičić / Lob sport
Fudbaleri Budućnosti osvojili su Kup Crne Gore, Foto: Dejan Lopičić / Lob sport

Tačka na sezonu crnogorskog klupskog fudbala stavljena je pretposljednjeg dana maja. Na stadionu pod Goricom fudbaleri Budućnosti su preokretom, u uzbudljivom meču, osvojili trofej Kupa Crne Gore savladavši hrabru ekipu Jezera rezultatom 2:1.

Sastav crnogorskih predstavnika u Evropi je poznat. Sa prvog mjesta, kao novopečeni šampion države Dečić će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona. Istorijsku takmičarsku godinu, na stogodišnjicu kluba imao je i drugoplasirani Mornar, dok je tek treća bila Budućnost ali je zahvaljujući peharu masovnijeg takmičenja izborila izlet(e) po Starom kontinentu.

Već smo pisali o potencijalni rivalima Tuzana, a sada je došao red na Podgoričane i Barane.

Budućnost će u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije biti u grupi povlašćenih timova, za razliku od Mornara koji debituje na evropskoj sceni.

Pred žrijeb premijerne kvalifikacione runde UEFA će napraviti podgrupe, ali već sada je poznat širi spisak potencijalnih rivala Plavih, a u tom košu je nekoliko klubova iz regiona. Mostarski Velež, slovenački Bravo, Mališeva sa Kosova i makedonski Tikveš. Pitanje je da li su to poželjni rivali za četu Ivana Brnovića

Za izbjegavanje je svakako i finski VPS, kazahstanski Aktobe, gruzijski Torpedo, pa čak i istoimeni klub iz Bjelorusije. Zbog očajnih rezultata u prethodnih nekoliko epizoda crnogorski klubovi nemaju pravo da prijete u Evropi, ali svakako da bi mogli da dobiju protivnike po mjeri – Brunos Magpajs sa Gibrlatara je jedan od njih, andorski Atletik Eskaldes, predstavnici Malte Florijana i Marsakslok, pa i estonski Kalev.

Barani spremni za istorijski trenutak, Foto: FK Mornar
Barani spremni za istorijski trenutak, Foto: FK Mornar

Za Barane će žrijeb svakako biti istorijski trenutak. Iako se nalazi u nepovlašćenoj grupi, Mornar može biti miljenik žrijeba i dobiti nekog od rivala kojem ravnopravno može izaći na crtu. To su Sent Žozef (Gibraltar), La Florita i Tre Pene (San Marino), Paide i Levadija (Estonija) i andorski Inter. Može i tim Zorana Đuraškovića da putuje “samo” do regiona, jer su u povlašćenoj grupi timova Sarajevo, makedonska Škendija, albanski Partizani, Tirana i Vlaznija…

Foto: Printscreen/Wikipedia

Prve utakmice startne runde kvalifikacija za Ligu konferencije planirane su 11. jula, a renvaši sedam dana kasnije.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare