VEĆ SE RAZMIŠLJA O EVROPI

Ovo su potencijalni rivali Dečića u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Tuzani misle o Evropi, Foto: FK Dečić/Facebook
Tuzani misle o Evropi, Foto: FK Dečić/Facebook

Novi prvaci Crne Gore, fudbaleri Dečića, za manje od mjesec saznaće imena rivala u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Vratila je UEFA dobro poznati sistem, pa predstavnik naše zemlje neće morati, kao što je prošle sezone bio slučaj sa ekipom Budućnosti, da igra pretkvalifikacije za kvalifikacije.

<<< Dečić novi šampion Crne Gore, Mornar slavio u Podgorici i prestigao Budućnost

Žrijeb za prvi kvalifikacioni krug biće održan 18. juna, utakmice će se igrati 9. i 10, odnosno 16. i 17. jula.

Očekivano i shodno slabim rezultatima na evropskoj sceni Dečić se nalazi u društvu nepovlašćenih timova, dok tek treba da se odluči kojoj grupi će pripasti Balkani sa Kosova, te budući prvaci Bosne i Hercegovine (vjerovatno banjalučki Borac), Albanije (Partizanij, Vlaznija ili Egnatija) i Jermenije (Noa ili Pjunik).

<<< “Zasluženo smo prvaci, nećemo se zaustaviti na ovome”

<<< “Poseban osjećaj i velika stvar, naredni korak je Evropa”

Vjerovatno će u kući evropskog fudbala prije žrijeba napraviti i podgrupe, ali već sada je poznato da su Ferencvaroš (Mađarska), Karabag (Azerbjedžan), Slovan Bratislava (Slovačka), Ludogorec (Bugarska), HJK (Finska), Flora (Estonija), FCSB (Rumunija), KI (Farska ostrva), Šamrok (R. Irska), Linkoln (Gibraltar), Nju Sejnts (Vels), RFS (Letonija) i Petrokub (Moldavija).

Foto: Printscreen, Wikipedia

Crnogorski šampion ne može da prijeti, ali je sportski da se nada ili priželjkuje koliko-toliko povoljan žrijeb. Odmah je jasno ko su rivali za izbjegavanje – Mađari, Azerbjedžanci čije boje brane naši Marko Vešović i Marko Janković, Slovan (iako ga je Sutjeska senzacionalno eliminisala 2019. godine), Bugari, Rumuni, svakako i Finci, baš ovaj HJK Helsinki koji je prije tri godine razbio Budućnost sa ukupnih 7:1.

Ostali protivnici, djeluju kao u ekipe protiv kojih bi Dečić, sigurno uz određena pojačanja na kraju sezone, mogao da traži svoju šansu.

Podjsetimo, u slučaju eliminacije, Dečić će evropsku avanturu nastaviti u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.