Parametri CFL-a: Liga sve starija, a manje vrijednija

Crnogorska fudbalska realnost kroz brojke. Foto: FSCG

Iza nas su tri kola 18. sezone CFL-a.

I dok jedne još uvijek peku svježe evropske rane, neki drugi, poput Petrovca, sada već tradicionalno vode glavnu riječ u uvodu šampionata.

Ovog puta, pak, nećemo o rezultatima, već o egzaktnim podacima vezanim za crnogorsku fudbalu ligu, odnosno klubove koji je predstavljaju. Naravno, brojke i parametri koji oslikavaju trenutno stanje, a koje se kristalno jasno ogleda svakog ljeta kada se pređu državne granice.

>>> GLAS JUGOSLAVIJE: Sistem je bitan, ali sistem se stvara

SUTJESKA NAJVRIJEDNIJA, MLADOST NAJSKROMNIJA

Sutjeska je najvrijednija ove sezone u CFL-u. Njena vrijednost, prema Transfermarktu, procijenjena je na 4,05 miliona eura. Na drugom mjestu je šampion Budućnost sa 3,7 miliona, dok je na trećoj poziciji pomenute kategorije Dečić sa 3,1 milion eura.

Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Slijede Jedinstvo (2,34 miliona), Petrovac (2,3), Mornar (1,8), Arsenal (1,5), Jezero (1,4) i Rudar (milion eura). Najnižu vrijednost ima novopečeni prvoligaš Mladost Donja Gorica – 800.000 eura.

>>> Tišina i sjenka

Kada se sve sabere, vrijednost lige iznosi – 22,1 milion eura. To je svakako korak unazad, budući da je prošle sezone ta cifra iznosila 35,7, a pretprošla 37,9 miliona eura.

Budućnost je prošle sezone vrijedila gotovo sedam, a Sutjeska skoro šest miliona eura…

>>> FOTO Nezvani gost u Beranama

Foto: FSCG

NAJVIŠE STRANACA IMA – JEZERO

Ukupno 45 stranaca igra u CFL-u ove sezone.

Interesantno, na papiru ih najviše, prema Transfermarktu, ima Jezero – sedam. Još zanimljivije, jednog internacionalca manje ima Mladost (6), dok su na podijumu Rudar i Arsenal sa po pet.

>>> Oboljenje

Slijede četiri ekipe sa po četiri strana fudbalera – Sutjeska, Jedinstvo, Petrovac i Mornar. Po jednog manje (3) imaju Budućnost i Dečić.

Poređenja radi, prošle sezone u našem prvenstvu igralo je 56 stranaca.

Foto: FSCG

MORNAR NAJSTARIJI, RUDAR NAJMLAĐI

Kako godine i sezone prolaze, tako se i starosna dob CFL-a povećava, umjesto da se smanjuje. U posljednjih nekoliko sezona ona je iznosila oko 23-24 godina u prosjeku, a ove sezone to je – 25,3.

Već treću sezonu zaredom najstariji tim ima Mornar – 27,1, ispred Arsenal 26,5 i Jezera 25,2 godina u prosjeku. Slijede Budućnost (25), Petrovac (24,9), Mladost (24,8), Dečić (24,5), Sutjeska i Jedinstvo (23,7), dok je najmlađi sastav Rudara – 22,3.

>>> Znak pored puta

Foto: FSCG

Takođe, najviše igrača u rosteru ima Sutjeska – 30. Jedinstvo je na 29, a Dečić na 28 fudbalera. Potom idu Mladost (27), Arsenal (26), Budućnost, Jezero, Mornar i Rudar (po 25) te Petrovac, koji ima najmanje igrača – 23.

Ukupno u CFL-u pravo nastupa ima 263 fudbalera.

>>> Budućnost u Pljevljima zaliječila evropske rane

>>> Sutjeska se vratila nakon 0:2, Petrovac preokretom do vrha tabele

Foto: FSCG

POSTIGNUTO 30 GOLOVA U 14 UTAKMICA

Do sada je tokom tri odigrana kola palo ukupno – 30 golova na 14 utakmica. U prvom i drugom postignuto je po osam, a u trećem čak 14. Interesantno, samo jedan duel završen je bez golova između Petrovca i Mornara.

>>> Ko smo mi?

Foto: FSCG

Domaći su upisali pet, a gosti četiri pobjede, uz pet remija.

Svakako, pratićemo parametre u nastavku prvenstva, uz nadu da ćemo gledati kvalitetan i moderan fudbal.

>>> Jedinstvo napadalo – Jezero pobijedilo, podjela bodova u mraku “DG Arene”

Standings provided by Sofascore