Rakojević za LOB SPORT: Koja je naša svrha ako su tribine prazne?

Nikola Peco Rakojević

Glavna tema u crnogorskoj fudbalskoj javnosti već danima su odluke Komisije za bezbjednost FSCG-a i crnogorske policije da zabrane pristustvo gledalaca na utakmicama našeg prvenstva.

Nakon susreta Dečić – Budućnost, nedavno su tribine bile prazne u derbiju za titulu Sutjeske i Budućnosti kraj Bistrice, a gola tišina “krasiće” i dvoboj u nedjelju između Dečića i Sutjeske (20:00) u 33. kolu CFL-a.

>>> Brano Milačić za LOB SPORT: Niže ne može, jedino u kanal!

Tim povodom porazgovarali smo sa selektorom mlade selekcije Crne Gore (U21) Nikolom Rakojevićem. Najtrofejniji trener u domaćim okvirima i doktor nauka u oblasti fizičke kulture ne može da se pomiri, kao ni mnogi, sa trenutnom situacijom u našem fudbalu.

“Bez sumnje, u ovakvoj situaciji najviše trpi fudbal. Publika je najvažniji dio sporta uopšte i često kažemo da smo svi tu zbog gledalaca koji nas prate. Kad čovjek vidi sve ovo logično je da se zapita zašto mi radimo naš posao u fudbalu ako su tribine prazne i koja je naša svrha?”, razmišlja naglas nekadašnji trener brojnih crnogorskih klubova.

Dok se u Evropi i svijetu, iznova i iznova, crpe ideje kako animirati što više gledalaca u raznim sportovima, posebno fudbalu, u Crnoj Gori je dijametralno suprotno.

“Ne postoji riječ kojom se ovo može opisati. Ne ulazeći u razloge odluke da gledalaca nema, ali nema opravdanja. Upravo gledam Liverpul, stadion pun, ambijent prelijep… Sigurno neću dočekati tako nešto ovdje, ali se nadam da hoće oni mlađi. Žao mi je što nema publike. Tada je ambijent bitno drugačiji. Ovako, pitanje je i motiva igrača u svemu tome”, smatra Rakojević, koji je četiri puta proglašavan najboljim fudbalskim trenerom u državi.

Rakojević je 2016. osvojio titulu šampiona sa Mladošću (sadašnjim Titogradom). Potom je 2017. podigao trofej Kupa kao strateg Sutjeske, s kojom su uslijedile dvije šampionske 2018. i 2019. godine. Vodio je i Rudar, Zetu, Lovćen, Budućnost, Čelik, Petrovac, a od decembra prošle godine je selektor mlade selekcije Crne Gore.

“To što imamo – imamo. Igrači nam ne igraju u svojim klubovima. Nikola Janjić, Ognjen Bakić, Milan Vukotić, Lazar Mijović, golman Nikola Ivezić ne igraju i daleko su od standardnih prvotimaca. Međutim, guramo nekako i gledamo optimistično pred prijateljske utakmice, a onda kvalifikacija za Evropsko prvenstvo”, ističe Rakojević, pa dodaje.

“Kada postoji problem, treba se uhvatiti u koštac s njim i onda je moguće da se problem i riješi. Vodim se tom logikom i nije me strah da ne uspijemo. Radićemo, borićemo se, pa ćemo da vidimo gdje će nas to odvesti”, zaključuje legendarni Peco.

Rakojević je debitovao pobjedom na klupi mlade reprezentacije, koja je 24. marta pobijedila Kinu 2:1 u prijateljskom susretu u Velikoj Gorici, golovima Lazara Mijovića i Dušana Vukovića. Takođe, “hrabri sokolići” će još dva prijateljska susreta igrati u junu – 15. sa Bugarskom i četiri dana kasnije sa Poljskom.

Borbu za Euro Crna Gora otvara 12. septembra u gostima protiv Jermenije. Potom slijede još dva gostovanja u oktobru – Švajcarskoj i Albaniji. Posljednji susret u ovoj godini naša selekcija igra na svom terenu sa Albanijom.

U martu 2024. Crna Gora će ugostiti Jermeniju, zatim Finsku, a u septembru sljedeće godine gostovaće Rumuniji i dočekati Švajcarsku, Gostoprimstvo će Rumunima uzvratiti u oktobru, a kvalifikacije zaključiti u Finskoj.

Evropsko prvenstvo igra se 2025. u Slovačkoj. Završni turnir izboriće devet prvoplasiranih selekcije, kao i tri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Preostalih šest drugoplasiranih igraće baraž za odlazak na Euro.