Skener sokola: Kuč donio karakter, Rubežić ostrvsku čvrstinu, Camaj kao najbolji igrač i Nikolina opsesija golom

Naša reprezentacija je, u najboljoj utakmici u kvalifikacijama za EURO 2024, savladala Litvaniju pod Goricom sa rezultatom 2:0, navijači su zadovoljni napustili stadion – posebno zbog igre i odnosa.

Naravno, ostao je žal za ona dva boda protiv Litvanije, kao i zbog jučerašnjeg remija na utakmici Bugarska – Mađarska, ali neke šanse još postoji.

<<< Dominacija protiv Litvanije, nada i dalje postoji

I Crna Gora će ih imati u Budimpešti, ako bude igrala kao juče – ofanzivno, direktno, lijepo… Sa velikom dozom defanzivne odgovornosti. A kako je to sve izgledalo kroz skener portala Lob sport, pročitajte u narednim redovima.

<<< Riječ kapitena: “Svi su ginuli za ovaj dres, možda se Bugarima vrati”

<<< “Idemo do kraja, moramo vjerovati”

<<< “Tek sada oni bodovi iz Kaunasa imaju specifičnu težinu, fudbal nekad piše lijepe priče”

MILAN MIJATOVIĆ – Što je stariji – bolji je! Čini se da je to u krvi golmanima… Nije imao mnogo posla, a ono što je bilo do njega odradio je besprekorno. Treći put u kvalifikacijama sačuvao mrežu, definitivno njegov najbolji ciklus u dresu sa nacionalnim grbom.

MARKO VEŠOVIĆ – Odigrao prvi meč za reprezentaciju još od ljeta i najvažnije je da je povreda prošlost. Nervirao navijače riskantnim „čuvanjem lopte“ u našoj trećini terena u prvom poluvremenu, a u drugom – odličan, probojan, konkrektan. Kada je izašao Stevan Jovetić preuzeo kapitensku traku, što je detalj koji će zauvijek da pamti.

IGOR VUJAČIĆ – Defanzivna linija sa njim na čelu tokom prvog dijela u jednom momentu trpila protivničke napade, zaradio žuti karton prekršajem na sredini terena, a kako je utakmica odmicala – bio sve sigurniji. Nije lako uskočiti u cipele Stefana Savića, ali stameni Vuja je po ko zna koji put odigrao bespoštedno, a u drugom poluvremenu – zrelo.

SLOBODAN RUBEŽIĆ – Div iz Aberdina! Po konstituciji tijela i načinu igre na čelu mu piše da dolazi iz ostrvskog fudbala. Dobio jeftin žuti karton bespotrebnim uklizavanjem na sredini terena. Imao šansu da se upiše u strijelce, „čistio“ ničije lopte. Hrabar i snažan. Svježa krv i plus za reprezentaciju Crne Gore.

RISTO RADUNOVIĆ – Na sličnom nivou kao i kolege iz defanzive, žuti karton mu je malo unio nervozu, ali je u drugom poluvremenu radio ono što ga i krasi – probijao bok Litvanije, nekoliko puta centrirao i bio opasan. Radunović se nakupio iskustva, postao je zreo igrač, stiče se utisak da će igrati i u Mađarskoj, prije Andrije Vukčevića.

MARKO JANKOVIĆ – Kako navijači vole da kažu – singerica. Trči vezista azerbejdžanskog Karabaga beskočano i ne umara se. Konstantno ima obaveze u odbrani, a uvijek je prisutan i u organizaciji napada. Baš kao kod oba gola kada je dao ključno ubrzanje „hrabrim sokolovima“.

EDVIN KUČ – Tri meča, tri gola. Crnogorska publika je mogla da se uvjeri kako izgleda fudbaler koji posjeduje ogromno samopouzdanje stečeno odličnim rezultatima u dresu šampiona Kosova – Balkanija. Mnogo je Crnoj Gori nedostajao igrač snažnih karakternih crta i vrhunskog fudbalskog kvaliteta – dobila je Kuča. Neko će reći da su problem godine – ima ih 30, ali sa stavom koji ima i pristupom obavezama pred njim je još pet godina dobrog fudbala.

DRITON CAMAJ – Nećemo pretjerati ako kažemo da je u 2023. godini najbolji crnogorski reprezentativac. Igra fantastično, a samim tim ima i konkretan učinak. Ponovo je majstorski asistirao Jovetiću, a učestvovao je i u akciji kod prvog gola. Camaj se osjeća fantastično u dresu Crne Gore. Ko bi pomislio da igra u posljednjeplasiranom timu mađarskog prvenstva. Potreban mu je transfer.

MILUTIN OSMAJIĆ – Odgovoran je Prestonov Milly. Opasno zaprijetio u prvom poluvremenu i poslao loptu tik preko prečke. Radulović ga je uvrstio po krilu, kasnije u samom špicu napada, a jednako dobro pokriva oba mjesta i samim tim daje širinu našu timu.

STEVAN JOVETIĆ – Dok god bude igrao fudbal mora da bude dio reprezentacije, jer se takav majstor vjerovatno samo jednom rađa. Imao nekoliko nepreciznih dodavanja u prvom poluvremenu, ali i vrhunsku asistenciju kod pogotka Kuča. Razgoropadio se u drugom poluvremenu, postigao 34. gol u dresu reprezentacije, crnogorsku publiku dizao na noge mađioničarskim potezima, a kada je zamijenjen dobio je neviđeno skandiranje svakog gledaoca na stadionu pod Goricom. Postoji li osoba u Crnoj Gori koja ne gori od želje da vidi Jovetića sa kapitenskom trakom na nekom velikom takmičenju?

NIKOLA KRSTOVIĆ – Nakon što je golovima u Lećeu privukao pažnju italijanske javnosti, očigledno je gladan golova i u dresu Crne Gore. Ponekad od želje „pregori“, pa mu to u jednom momentu stvori i nervozu. Ne mora da bude tako, svi su upoznati sa kvalitetima našeg snažnog napadača. Krsto, golovi će doći. Možda već u nedjelju u Budimpešti…

FUDBALERI SA KLUPE

MARKO VUKČEVIĆ (od 69. minuta) – Bio je prva opcija Radulovića, ušao umjesto Jovetića i zauzeo desni bok u saradnji sa Vešovićem, pa je Crna Gora prešla na sistem sa dva klasična napadača. Vukčević je fudbaler koji se ne štedi, a ima igru u oba pravca. Sa svojim fizičkim sposobnostima može da igra i utakmice najvećeg inteziteta. Odradio ono što je selektor od njega i želio. Donio živost i čvrstinu.

VIKTOR ĐUKANOVIĆ (od 75. minuta) – fudbaler koji dominira golovima u švedskom Hamarbiju trebao bi jednog dana da preuzme ulogu važnog reprezentativca. Trenutno je u periodu prilagađovanja, ima tek 19 godina, pa ga u nekim momentima prevelika želja „natjera“ na pogrešne poteze. Nije trebao da šutira u finišu utakmice, već da asitira Bakiću ili Osmajiću.

STEFAN LONČAR (od 79. minuta) – Ušao da stane na loptu, ali su Litvanci već bili indisponirani i samo su čekali kraj. Fenomenalnom dijagonalom lansirao Đukanovića, a mladi krilni napadač izabrao pogrešno rješenje – šut prije asistencije.

DUŠAN BAKIĆ (od 79. minuta) – Ima jaku konkurenciju u napadu, ali u prijemu lopte se vidi da zna fudbala. Žargonsi rečeno – namazan je.