ABA LIGA SAOPŠTILA

Budućnost oštećena

Foto: ABA liga/KK Partizan

Velika bura digla se nakon sinoćnje majstorice Partizana i Budućnosti u kojoj su crno-bijeli poslije pobjede 100:86 izborili treće uzastopno finale ABA lige. Ipak, mnogo se pričalo o sudijskim odlukama, a iz Plavog tabora nisu bili zadovoljni odlukama trija PuklHordovJavor.

>>> “Nakon večerašnje utakmice sve je jasno”

>>> “Ishod mečeva umjesto igrača odlučuju drugi i tako obesmišljavaju postojanje ABA lige”

Dan nakon meča iz Sudijske komisije ABA lige stigla je zvanična potvrda da je Budućnost oštećena. Na 6:47 do kraja treće četvrtine Jogi Ferel nije napravio faul, a samim tim ne bi ni došlo do reakcije koja je prouzrokovala tehničku grešku i isključenje s obzirom da je Amerikanac prethodno napravio nesportsku grešku u prvom poluvremenu.

>>> “Liga bez integriteta, sudije uvijek varaju za dva ista tima”

Foto: ABA liga/KK Partizan

Kako navode iz regionalnog takmičenja Kevin Panter je isturio nogu i trebalo je pokazati tehničku grešku kapitenu Partizana.

Sa druge strane, situacija u kojoj je Ferel zaradio nesportsku grešku u prvom poluvremenu (udario nehotice Aleksu Avramovića) bila je ispravna sudijska odluka kako se navodi u saopštenju Sudijske komisije ABA lige.

Cijelo saopštenje prenosimo integralno u nastavku:

“U cilju razjašnjenja situacija koje su se desile u 3. utakmici polufinalne serije između Partizana i Budućnosti VOLI, Sudijska komisija ABA lige je ocijenila tri sudijske odluke u pomenutoj utakmici.

7:09 do kraja 2. četvrtine – Nakon što je lopta otišla iz ruku ofanzivca (Kevin Ferel) dok je pokušavao šut za 3 poena i prije nego što je ofanzivac (Kevin Ferel) pao sa obje noge na pod, došlo je do tjelesnog kontakta koji je inicirao odbrambeni igrač (Aleksa Avramović). Sudije su dosudile faul nad igračem ofanzive (Kevin Ferel). Sudije su donijele pravu odluku.

Prilikom slijetanja na parket, ofanzivac (Kevin Ferel) je desnom rukom udario odbrambenog igrača (Aleksa Avramović) u glavu. Sudije su iskoristile mogućnost da provjere situaciju na Instant Replay Sistem-u (IRS) i nakon pregleda igre dale su nesportski faul ofanzivnom igraču (Kevin Ferel). Sudije su donele pravu odluku.

6:47 do kraja 3. četvrtine – Prilikom pokušaja šuta za 3 poena, ofanzivac (Kevin Panter) je pomijerio desnu nogu u stranu i inicirao kontakt sa odbrambenim igračem (Kevin Ferel). Sudije su dosudile faul pri šutiranju ofanzivnog igrača (Kevin Panter), što je bila pogrešna odluka.

Sudije su trebale da naprave tehničku grešku ofanzivnom igraču (Kevin Panter)”, navode iz Sudijske komisije ABA lige.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare