Crnogorskim juniorima bronza na Evropskom prvenstvu B divizije

Foto: FIBA

Košarkaši Crne Gore osvojili su bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu B divizije u Portugalu za juniore. U borbi za odličje savladana je Austrija rezultatom 85:80.

Nažalost, medalja ne znači i selidbu u elitni rang evropske košarke, pošto FIBA čuva slotove za eventualni povratak ruskih selekcija u takmičenja, tako da će u A diviziju samo pobjednik finala između Letonije i Belgije, dok će viceprvak i Crnogorci morati da čekaju januar i odluku evropskog ogranka krovne organizacije svjetske košarke.

Foto: FIBA

Kao i u polufinalu sa Letonijom, izabranici Vasa Milovića su igrali sa puno oscilacija. Nakon vođstva od 7:3, crnogorski juniori su dopustili rivalu da serijom 16:3 stekne devet poena viška. Na startu druge četvrtine David Mirković i drugovi su zaostajali i 12 poena za rivalom (19:31, 24:36).

Zaigrali su nakog tog momenta “crveni” kao furija i serijom 23:5 preokrenuli na 47:41.

Uslijedio je međutim ponovo period slabe igre pa su Austrijanci u 23. minutu imali osam poena viška (57:49).

Foto: FIBA

Brzo su se Vasovi momci vratili u egal, držali priključak za rivalom i pri rezultatu 73:75, serijom 7:0 na dva minuta i 41 sekund do kraja načinili odlučujući korak ka pobjedi.

Andrija Jošović, Mirković i Vladimir Sudar postigli su ključne poene u pomenutom preokretu.

Austrijanci su bili uporni do kraja, ali Mirkoviću i Sudaru ruka nije zadrhtala, bili su precizni u penal završnici i donijeli bronzu svom timu.

Foto: FIBA

Mirković je brojao do 31, a dvocifren u crnogorskom timu bio je još Sudar sa 11 poena.

U redovima Austrije najviše je pokazao Aleksej Kostić sa 34 poena.

Kompletnu statistiku sa utakmice možete pogledati OVDJE.

Crnogorski juniori su u Portugalu savladali Mađarsku (71:57), Albaniju (99:68), Bosnu i Hercegovinu (83:80), Gruziju (82:78), dok su identičnim rezultatom poraženi od Slovačke. Nakon pobjede nad Velikom Britanijom u četvrtfinalu (65:62), uslijedio je poraz od Letonije u polufinalu rezultatom 96:83.