Kadetkinje u eliti, povreda Dragišić za brigu

Foto: FIBA

Crnogorske kadetkinje izborili se plasman u elitni rang evropske košarke, pošto su u polufinalu Evropskog prvenstva B divizije u Podgorici do nogu potukle Estoniju 78:41 (27:10, 19:6, 13:9, 19:16). Crvene će se za trofej boriti u nedjelju sa pobjednikom drugog polufinala između Švedske i Njemačke (večeras u 21 sat).

Estonke su se držale samo tokom prvih pet minuta (9:9), nakon čega su im domaće serijom 14:0 stavile do znanja da ih čeka sudbina Kipra, Irske, Bugarske, Švedske i Rumunije.

Dragišić (foto: FIBA)

Veliki peh i briga pred finale je povreda Janje Dragišić. Plejmejker crnogorske reprezentacije je sredinom druge četvrtine u visokom presingu u želji da oduzme loptu nezgodno doskočila i povrijedila lijevi skočni zglob. Podgoričanka je uz pomoć drugarica napustila parket i više se nije vraćala u igru. Iako nije mogla da se osloni na lijevu nogu željela je da do kraja meča isprati odličnu partiju svojih saigračica.

Dragišić je potpuno eksplodirala na šampionatu u Podgorici. Koliko znači reprezentaciji Crne Gore govori podatak da samo u dva meča nije bila najbolji strijelac ekipe, a večeras je za 12,45 minuta ubacila 13 poena, više nego cijela ekipa Estonije u trenutku kada je napustila parket.

Nišavić (foto: FIBA)

Sve košarkašice Crne Gore su se upisale u listu strijelaca. Ksenija Nišavić je sa 14 poena bila najefikasnija u pobjedničkom timu. Ljube Andrić je ubacila devet, Jelena Bulajić osam, Valentina Vrcan i centar Crvene zvezde, Sanja Akšam po šest, Katarina Radulović pet, Anastasija Kasalica, Maša Praščević, Anđela Rondović po četiri, Vanja Kaluđerović tri i Anđela Rakočević dva poena.

Jedina dvocifrena u sastavu Estonije bila je Lisa Sirgi sa 10 poena.