“Možeš da dubiš na vr’ glave i na kraju ništa”

Pavićević tokom susreta sa FMP-om, FOTO: ABA liga
Pavićević tokom susreta sa FMP-om, FOTO: ABA liga

Agonija Mornara se nastavila – u 13. kolu ABA lige košarkaši barskog tima upisali su dvanaesti poraz, već osmi vezani u regionalnom takmičenju.

Sav plijen iz Topolice odnio je FMP u uzbudljivoj završnici koja je na kraju pripala Panterima – 75:77. Treneru Mornara Mihailu Pavićeviću je teško pao poraz…

<<< Mornar na dnu Jadrana – Panteri osvojili Bar

“Mnogo bolan poraz, ali to je košarka. Protivnik se borio za svaku loptu, svaka ‘mrtva lopta’ bila je njihova i to dovoljno govori koliko jedna ekipa želi, a koliko naša nema voljni momenat. Nama je svaka utakmica biti ili ne biti. Sa svakim porazom smo sve dalje od opstanka. Nikako da izađemo iz dubioze. Igramo bez samopouzdanja, suviše mekano u odbrani, pogotovo neki igrači ne shvataju na kojem je nivou ova košarka. Dva put zaredom dozvoljavamo poene iz kontre, ne pravimo faul, a nijesmo u bonusu. Ili je to mentalna blokada, ili nivo koji ne odgovara ABA ligi, a bojim se da je to ovo drugo. Poslije tajm-auta totalna dekoncentracija, dogovorimo se jedno, a onda totalna konfuzija. Rezultat takve igre je onda poraz. Ista je situacija i na treninzima, kad ja u roku od pola sata deset puta treba da zaustavim trening kako bih skrenuo pažnju na jedan detalj – na istom detalju”, kaže trener Barana.

Promijenio je Mornar skoro cijeli tim, ali nikako da krene sa mrtve tačke…

“Imamo problem na svim pozicijama, pogotovo na organizaciji igre – povedemo sedam razlike i onda završavamo dva napada zaredom u drugoj sekundi. Ne shvataju pojedini momci u našem timu evropsku košarku i to je veliki problem. Dva najiskusnija igrača u timu šutirali su trojke 0/10 – Voler i Vranješ. Najslabija smo ekipa po procentu za tri šuta u ligi. Pokušavam da podignem ekipu, ali to izuzetno teško ide”, dodao je strateg tima iz Topolice.

Na kraju je i Voler uzeo posljednji šut za pobjedu – nije pogodio ni obruč…

“Najbolji pokazatelj nerauzmijevanja košarke je zadnji napad gdje jurimo produžetak ili pobjedu, a plejmejker se na 10 sekundi okreće i pita me da li da šutnem. Mislio sam ako se ispromašivao da će pogoditi zadnji šut. To se dešava iskusnim igračima, da pogode kada je najbitnije. Nemate tu mnogo opcija. Očigledno da je van šuterske forme”, zaključio je Pavićević.

Mornar je često znao da pogodi sa strancima, ovoga puta očigledno – ne.

“Ovo je neodgovorna košarka koja nas skupo košta. Neće biti lako, ali probaćemo da se dižemo tokom drugog dijela sezone. Moraćemo da pogledamo istinu u oči. Nadamo se da ćemo uspjeti da se podignemo i da popravimo formu. Tu smo gdje smo”, priznaje Pavićević i na kraju slikovito dodaje:

“Sva odgovornost je moja, od dovođenja igrača, preko promašaja, postavke igre…Možeš da dubiš na vr’ glave i ništa ne uradiš. Ne bih volio da mislite da se pravdam, evo je i San Antonio posljedni sa Gregom Popovičem, ne upoređujem nas naravno, ali jednostavno nekad ne ide.”

Standings provided by Sofascore