IVAN JOKSIMOVIĆ

“Češka se nameće kao favorit, ali optimističan sam”

Foto: OSCG

Najbolji crnogorski odbojkaši juče su saznali rivale u kvalifikacijama za Euro Volej 2026. godine. Crna Gora će se sastati sa Češkom i Norveškom u grupi C.

>>> Poznati rivali odbojkaša i odbojkašica

Pobjednici grupa izboriće direktan plasman na prvenstvo Evrope, a isto će učiniti i pet najboljih drugoplasiranih ekipa.

U prvom kolu momci Ivana Joksimovića idu u na gostovanje Norveškoj (17. ili 18. avgust), a potom će dočekati Čehe (24. ili 25. avgust). Naredne godine Crnu Goru prvo očekuje gostovanje Češkoj 13. avgusta, dok će kvalifikacije biti zaključene domaćinstvom Norveškoj 16. ili 17. avgusta 2025. godine.

Selektor Joksimović svjestan je da je grupa zahtjevna, ali je optimizam tu.

“Grupa koju smo dobili na žrijebu za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo je dosta zahtjevna i kvalitetna, ali optimističan sam, jer imamo svoje ambicije i vjerujemo u svoj kvalitet. Sistem kvalifikacija nameće jedan potpuno drugačiji pristup, jer su samo tri ekipe u grupi i svaki set će biti jako bitan jer su sve grupe veoma ujednačene. Takođe, kvalifikacije su podijeljene u dvije godine, tako da ćemo u ovoj imati dvije utakmice i sljedeće godine još dvije“, istakao je on.

Foto: OSCG

Češku vidi kao favorita naše grupe. Važno je da svi naši igrači trenutno imaju zapažene uloge u svojim klubovima što je dodatan razlog za optimizam.

“U našoj grupi se nameće Česka kao favorit grupe, koja je nama jako poznata sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva i sa njima se tradicionalno sastajemo i oni su nam poznati rivali. U reprezentaciji Norveške ćemo imati kvalietnog protivnika, kojem dva primača servisa i jedan srednji bloker igraju u poljskoj ligi, drugi bloker u Francuskoj, tehničar im je u Italiji, kao drugi u Lube Maćerati, tako da imaju kvalitet koji treba poštovati. Protivnici koji su sa nama u grupi sigurno će nas maksimalno motivisati i izvući maksimum iz nas da se kvalitetno pripremimo i ambiciozno krenemo u naredne kvalifikacije. Takođe, ono što je jako važno, svi naši igrači trenutno igraju jako dobro i veoma su važni za igru svojih klubova, što nam daje razlog za optimizam u narednim kvalifikacijama za Euro Volej”, zaključio je Joksimović.