GLAS JUGOSLAVIJE: Krv, laži, izdaje i Đale sam na svijetu

Ona stara “dabogda živjeli u zanimljiva vremena” savršeno ide uz aktuelni trenutak najtrofejnijeg hrvatskog fudbalskog kluba koji je godinama živio mirno i suvjereno na prijestolu kao neki austrougarski car, rješavajući do početka kalendarske jeseni često i prvenstvo i Evropu i silne milione u transferima. A vidi sad…

Serije pičvajza i skandala u koje se sapleo Dinamo što kod kuće što u krvavoj grčkoj tragediji, ne bi se posramili ni autori krim-serijala ni Milomir Marić u svojim emisijama, a od samih dešavanja nevjerojatnije su samo zakulisne priče koje ih prate.

Telegrafski: Dinamo je u trećem kolu Lige šampiona izvukao AEK. Dogovoreno je da nema gostujućih navijača. Ipak, u Atini je u velikim neredima ubijen jedan AEK-ovac. Onda je ta prva utakmica odgođena, pa je postala revanš. Atinjani su proglasili rat prekinuvši svaku komunikaciju sa Zagrepčanima. Dinamo je već u Maksimiru izgubio 2:1 nakon što je vodio 1:0. Onda je u revanšu do 90. minuta vodio 2:0. I na još nevjerovatniji način ispao. Presudio mu je u 100. minutu hrvatski reprezentativac Domagoj Vida.

Onda je uprava dala podršku treneru Bišćanu koji je zaboravio da ima pravo na pet zamjena. Iskoristio je jednu. Pa su ga već dan poslije smijenili. I za 15 minuta našli novog trenera, Sergeja Jakirovića. O njemu smo nedavno pisali na Lob Sportu.

>>> GLAS JUGOSLAVIJE: Ima nešto u tome što svi žele Sergeja

Plavi su ga oteli Rijeci tri dana pred njen istorijski meč sa Lilom, u kvalifikacijama za Ligu konferencija. U trenucima kad je euforija tresla Kvarner, a pomalo se već mjerkala i šampionska trka, Rijeka je ostala bez trenera koji ju je podigao iz pepela. Dinamo bez dvojice reprezentativaca koji su se odmah nakon Atine pokupili – Livakovića i Šutala. U nedjelju već igraju Dinamo i Rijeka na Maksimiru. U međuvremenu, oko stotinu navijača plavih čeka suđenje zbog nereda i ubistva. Premijer je otišao u Atinu da moli za njihovo izučenje.

Kad je kroz depresiju paklene zagrebačke vrućine eter proparala vijest da je navodno gospodski klub kao u svirepim balkanskim obračunima bez pitanja (što potencijalno podliježe i sankcijama saveza) oteo trenera rivalu, ali i dugogodišnjem partneru, unisoni je zaključak bio da je u pitanju rukopis svrgnutog Zdravka Mamića. Jedinog ko ima takvu brzinu reakcije. Ali, uslijedili su demantiji, između ostalih i iz preneražene Rijeke…

Ne, ne… Ovo nije Mamić. Znaš kako, Mamić ti priđe s osmjehom i kaže: ‘Ljubavi moja, jedini moj, želim tvog trenera, pomozi sad kad te trebam, pa znaš da ništa nije problem, kaži mili moj, što hoćeš…’ Ovo je ispod nivoa, Mamić ne bi to iza leđa napravio“, rečeno je u ofu.

Ako nije maksimirski Lord Voldemort čiji duh stalno lebdi nad Plavim salonom, ko onda? Ko se u toj JNKNS upravi*, koja nije mogla da se složi cijelo ljeto ni oko jednog jedinog pojačanja, dogovorio tako brzo s Jakirovićem? Po svemu, isti onaj ko je smijenio Bišćana, a u njega se kleo još od priprema u Sloveniji, govoreći novinarima da je najveće pojačanje upravo Bišćan. Njegov kum, Dario Šimić.

Zgrožen izostankom reakcije na vrhuncu drame u Atini, ali i depresijom koju je Bišćan širio oko sebe još od poraza od Hajduka u 1. kolu, Šimić mu je ispisao otkaz i nazvao svog prijatelja s hakla. Navodna “antimamić” uprava, pazite sad, izabrala je tako prvoga s Mamićeve liste trenerskih želja, hit-trenera koji je vodeći Goricu i Rijeku u ligi pobjeđivao baš sve. Osim Dinama…

Odvođenje Jakirovića u predvečerje dvoboja s Lilom za koji su živjeli cijela momčad, klub i grad Rijeka moguća je osveta za propast pregovora oko mladog napadača Matije Frigana za kojeg je predsjednik Mišković javno izvisio cijenu od pet miliona. Ali kad su nazvali iz Maksimira, odgovor je navodno bio neočekivan: “A ne, za vas je više, vi ste konkurencija”.

Mišković, koji stalno živi pod sumnjama fudbalske javnosti da trguje s Dinamom, poručio je da je čin sramotan. U trenerovu slučaju, to i nije daleko od istine, jer ono što je napravio Jakirović nije zapamćeno u istoriji hrvatskog fudbala. I biće srećan izađe li živ kad naredni put stane pred riječku publiku, krajnje okrutnu prema svima koji je izdaju ili uvrijede. Kad je tu 1987. prešao iz Rijeke u Hajduk, a ždrijeb ga već u 1. kolu doveo na Kantridu, bivši saigrač mu je polomio nogu, a kola hitne pomoći koja su ga odvozila u bolnicu na tartan stazi su – kamenovana! U Lilu će tako Riječane voditi sportski direktor Raić-Sudar i crnogorski trener Radomir Đalović. Jedini iz stožera koji je sačuvao poštenje ostavši vjeran klubu. Riječki fudbalski satiričar Badbeat namontirao je njegov lik na naslovnicu čuvenog romana s malo izmijenjenim naslovom: “Đale sam na svijetu”.

>>> Đalović odbio Dinamo i oduševio Rijeku: “Potez za vječno poštovanje”

*JNKNS ili kolokvijalno “Jebo nas ko nas sastavi” upravu Dinama čine: inženjerka vazdušnog prometa Vlatka Peras (46) koja je u klub ušla još u doba Tuđmana kao pripravnica u odnosima s javnošću da bi se u hijerarhiji probila do šefice Uprave; neuništivi Mirko Barišić (86), nekadašnji direktor Siemensa, ali i beogradskog Genexa, koji je kao politički kadar u Dinamo ušao davne 1967. izašavši kao pobjednik iz svih partijskih obračuna još od pada Rankovića, pa je tako paktirajući s navijačima na posljednjoj Skupštini kluba izgurao zaostale mamićevce s kojima je godinama čuvao Zdravka; već opisani Dario Šimić, bivši fudbaler Dinama i italijanskih velikana Milana i Intera.

Uz još dva gotovo anonimna člana najvišeg rukovodstva, maksimirske igre prijestolja nisu ni blizu velikom raspletu. A time ni agonija do juče svemoćnog šampiona.