Praznik vaterpola u Podgorici, publika na popravnom

Foto: Vuk Ilić

Kataro i Budva nisu ni priprijetili Primorcu i Jadranu u polufinalu Kupa Crne Gore za vaterpoliste. Sledeće pitanje je mogu li Kotorani u finalu, večeras u 20 časova na zatvorenom bazenu Sportskog centra “Morača” pomrsiti račune Hercegnovljanima.

>>> Jadran u prvoj četvrtini slomio Budvu za finale Kupa

>>> Primorac za osam minuta razbio Kataro i zakazao već viđeno finale

Pošlo je to za rukom vaterpolistima iz drevnog grada samo jednom u prethodnih 12 godina. Čudo se dogodilo prije dvije godine, kada je tim predvođen sa klupe Rankom Perovićem oborio na pleća velikog rivala 10:9.

Bio je to za Kotorane prvi trofej nakon 12 godina čekanja, a prethodni su osvojili takođe u Kupu i to pod Čaprovim vođstvom.

Finale sa Jadranom su tradicija i rivalitet. Daćemo sve od sebe da osvojimo trofej, ali biće teško”, rekao je trener Primorca Zoran Maslovar.

Primorac u takmičenju koje se jedino u našem vaterpolu ne može nazvati najmasovnije jer imamo samo četiri kluba sa seniorskim pogonom osvojio upravo samo dva već pomenuta trofeja. Budva se takođe dva puta našla na pobjedničkom postolju, dok je Jadran rekorder sa 14 titula.

Foto: Vuk Ilić

Novljani su vladali cijelu deceniju, dok ih već pomenute 2021. nije svrgnuo Primorac. Interesantno, to je jedino izgubljeno finale Jadrana!

Primorac će deveti put igrati ključni meč za pehar Kupa Crne Gore, a protiv velikog rivala šesti put.

Znali su Kotorani dobro da namuče komšije. U Kupu su prvi put odlučivali 2012. godine, kada je Primorac slavio u prvom meču 7:6, ali je Jadran nadoknadio zaostatak u revanšu 10:12.

Naredne godine je bilo još neizvjesnije (12:10 i 4:6), pa su morali da odlučuju peterci.

Jadran je 2016. takođe bio miljenik Fortune u penal ruletu, pošto je finalni meč u Nikšiću završen neriješeno (6:6).

Na novo finale velikih rivala čekalo se četiri godine, kada je Jadran slavio u oba meča 8:6 i 12:6. Primorac je 2021. konačno prekinuo desetogodišnju dominaciju komšija (10:9), da bi se prošel godine Jadran revanširao (10:6).

Osjetili smo bazen, nadam se da ćemo u finalu biti pravi”, kazao je trener Jadrana Petar Radanović nakon pobjede nad Budvom u polufinalu.

Foto: Vuk Ilić

Jadranu i ove sezone pripada uloga velikog favorita, s obzirom da se pojačao u ljetnjem prelaznom roku i da ima mnogo više kvalitetnih utakmica u rukama i nogama. Radanovićev tim nastupa u Premijer regionalnoj ligi i Ligi šampiona, dok ekipa Maslovara nema pravog konkurenta u drugom rangu regionalnog takmičenja, ali u Evro kupu pruža dobre partije i nalazi se na korak od plasmana u eliminacionu rundu.

Imena iskusnih povratnika, Draška Brguljana, Nemanje Vica, Nikole Markovića, holandskog internacionalca Fleminga Kastropa, te australijskog centra Angusa Lembija, uz Marka Mršića i ostatak mlađe garde daju nadu da Primorac, pogotovo u jednom meču, može napraviti probleme favoritu.

Očekuje se praznik crnogorskog vaterpola i zato se na kraju mora uputiti poziv Podgoričanima da dođu na bazen i uživaju u interesantnom duelu.

Posjeta na polufinalnim mečevima bila je razočaravajuća. Utakmicu Jadrana i Budve pratilo je samo par stotina navijača, dok je kotorski derbi zainteresova tek oko 100 gledalaca.

Igrali su sinoć košakraši Budućnosti protiv Gran Kanarije na Kanarskim ostrvima, na programu je bila i UEFA Liga šampiona, pa je to možda prikovalo ljubitelje sporta iz glavnog grada za TV ekrane. Večeras im je šansa za popravni ispit.

SVI OSVAJAČI KUPA CRNE GORE

2006. Jadran

2007. Jadran

2008. Budva

2009. Primorac

2010. Budva

2011. Jadran

2012. Jadran

2013. Jadran

2014. Jadran

2015. Jadran

2016. Jadran

2017. Jadran

2018. Jadran

2019. Jadran

2020. Jadran

2021. Primorac

2022. Jadran