Crna Gora nije više krem svjetskog vaterpola

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

S obnovom crnogorske nezavisnosti vaterpolo reprezentacija nametnula se kao jedan od njenih sportskih bastiona. Evropsko zlato u Malagi 2008, pa srebro 2012. u Ajndhovenu, svjetsko srebro 2013. u Barseloni, pa novo kontinentalno srebro u Beogradu 2016, uz tri četvrta olimpijska mjesta u Pekingu, Londonu i Riju zauvijek će ostati u amanet svim generacijama koje dolaze.

Međutim, danas Crna Gora nije više krem svjetskog vaterpola.

>>> Potop

U posljednjih pet-šest godina dometi Ajkula su otupjeli. Posljednja tri Svjetska prvenstva završile su na 10. i dva puta na osmom mjestu. U evropskim okvirima tek se izdvaja Budimpešta iz 2020. kada se naša selekcija okitila bronzom, a Olimpijske igre u Tokiju završila je kao tek osma. Prije toga šesto mjesto u Barseloni 2018, pa sedma pozicija u Splitu 2022, a i sada je u Zagrebu ostala van samog vrha vaterpola.

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Tokom jula 2022. Španije je bila bolja u Budimpešti, dok je godinu dana kasnije u Fukuoki jača bila Grčka u četvrtfinalu Svjetskih prvenstava. Na evropskom planu, takođe u četvrfinalu 2022. Mađarska je bila neprelazna prepreka, a sinoć i Italija, uz čak 14 primljenih golova.

>>> “Nismo bili dobar protivnik, uvukla se nervoza”

>>> Vidović: Rezultat nije realan, ispunili smo naš cilj

Godine prolaze, a Crna Gora je sve dalja od medalja, a na koje je navikla ona zlatna generacija, čiji uspjesi sve više blijede usljed brojnih eliminacija u kontinuitetu na svim frontovima. Od zemlje pred kojom su u bazenu drhtali oni najveći, Crna Gora postala je, blago rečeno, drugi ešalon vaterpola i selekcija koja razigrava za pozicije od petog do osmog mjesta.

Već od 5. do 17. februara u katarskoj Dohi slijedi Svjetsko prvenstvo, a onda krajem jula i početkom avgusta Olimpijske igre u Parizu, pod uslovom da se plasiramo. Dakle, prilika za popravljanje utiska itekako ima, ali je nesporna činjenica da naša reprezentacija više nema onaj X faktor koji vodi barem do postolja.

Zaglavljena između slavne prošlosti i toliko puta obećane, a neostvarene svijetle budućnosti, Crna Gora pluta kroz prosječnost i sadašnjost bez boje, mirisa i ukusa.