NJEMAČKA - CRNA GORA (14:15)

Lavice u njemačkom grotlu love svijetla Pariza

Foto: RSS

Prvu od dvije bitke najvećeg inteziteta ženska rukometna reprezentacija igra danas od 14:15 u Ulmu protiv domaćina Njemačke.

Naravno, ulog je plasman na Olimpijske igre u Parizu. Slovenija i Paragvaj igraju od 16:45 sati.

Na startu turnira Njemice su prilično lako izašle na kraj sa Slovenijom Dragana Adžića (31:25), držeći konce čvrsto u svojim rukama tokom većeg dijela susreta. Time su krenule sa velika dva boda, a isto toliko imaju i naše Lavice zahvaljujući trijumfu nad Paragvajem (30:25).

Jasno, pobjednik današnjeg megdana gotovo bi stavio kartu u džep za odlazak u “grad svjetlosti”.

>>> “Znamo koliko Njemice mogu, dobro smo se pripremile”

Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Crna Gora i Njemačka do sada su se sastale pet puta. Najprije 4. decembra 2011. na Svjetskom prvenstvu naša selekcija slavila je minimalnim rezultatom (25:24). Nešto više od godinu dana kasnije Njemice su uzvratile na Evropskom prvenstvu (27:20), što je njihova jedina pobjeda u međusobnim duelima.

Naredna tri otišla su na stranu Lavica. Na Euru 14. decembra 2014. Crna Gora je bila bolja identičnim rezultatom (27:20). Potom je u prijateljskoj utakmici, 21. novembra 2019, takođe trijumfovala (33:29), a posljednji put uzela skalp suparnicama 7. novembra 2022. na kontinentalnom šampionatu (29:25) u vatrenom ambijentu Morače.

Sastav Bojane Popović, nakon plasmana na osmo Evropsko prvenstvo, sada želi i na četvrte Olimpijske igre, pa je današnja utakmica jedna vrsta prekretnice na tom putu. Ako Crna Gora osvoji Ulm napraviće ključni korak prema Parizu.

>>> “Sanjamo Olimpijske igre, ovo su utakmice naših života”

Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Sa druge strane, u slučaju poraza te očekivanog slavlja Slovenije nad Paragvajem, sjutra od 16 časova upravo bi naša reprezentacija protiv Adžića i njegove posade igrala direktan duel za drugo mjesto i put u Francusku.

Njemačka će danas imati veliku podršku sa tribina. No, ponosna mediteranska država upravo u takvom ambijentu zna da izvuče najveći ponos i prkos.

Uostalom, na ovakvim utakmicama su Lavice i izgradile planinski epitet u svjetskim okvirima.

Standings provided by Sofascore