EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE

Impresivnom partijom u drugom poluvremenu Danci utišali Lankses arenu

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Rukometaši Danske drugi su finalisti Evropskog prvenstva. Tamo će ih čekati Francuzi. Svjetski šampioni savladali su domaćina, Njemačku, 29:26.

U prvom poluvremenu Danci nisu vodili nijednom. Od početka se igralo gol za gol, a onda se Andreas Volf “upalio” na golu Pancera.

To je omogućilo njegovom timu koji je hrabro krenuo na svjetskog šampiona da čak dođe i do tri gola prednosti u dva navrata tokom prvih 30 minuta.

Prvi dio igre završen je rezultatom 14:12 u korist domaćina koji je na krilima fantastične podrške odigrao odlično.

U drugom poluvremenu dogodilo se ono što se, ipak, očekivalo. Za samo dva minuta drugog dijela igre Danci su potpuno poravnali stvari na terenu.

Prvo vođstvo na ovom meču Danska je imala u 36. minutu – 16:15. Kako je vrijeme odmicalo tako je sve više trpila kratka rotacija Njemaca, a i do izražaja je dolazio realno veći kvalitet koji Danska posjeduje. Na isteku 46. minuta Danci su po prvi put došli i do tri gola prednosti poslije sedmerca Mikela Hansena.

Uspješno su odbijali sve nalete Njemačke u tim momentima. Na sedam minuta do kraja bilo je 26:21 i čini se da se upravo tu meč i “slomio”. Posljednju nadu da se mogu vratiti Njemcima je ubio fantastični Emil Nilsen koji je na pet minuta do kraja odbranio sedmerac Veberu.

>>> Francuska slavi Prandija

Pobjednički sastav golgeterski predvodili su Mikel Hansen, Simon Pitlik i Emil Jakobsen sa po pet golova. Četiri su dodali Matijas Gidsel i Simon Hald Jensen.

Renar Usčins, mladi Njemac, bio je fantastičan sa pet golova. Juri Knor je dodao četiri gola.

SEMAFOR

Meč za peto mjesto

Mađarska – Slovenija 23:22

Polufinale

Francuska – Švedska 34:30

Njemačka – Danska 26:29.