Kako Lavice mogu do Pariza

Foto: RSCG

Rukometašice Crne Gore u Hrvatskoj odrađuju finiš priprema za Svjetsko prvenstvo, a uoči puta u Švedsku gdje će igrati grupnu fazu, poznato je kako Lavice mogu do Olimpijskih igara u Parizu naredne godine, što bi bilo četvrto uzastopno učešće na najvećoj svjetskoj smotri sportista.

Zahvaljujući bronzanoj medalji na Evropskom prvenstvu, Crna Gora je praktično, siguran učesnik olimpijskih kvalifikacionih turnira.

>>> Lavicama drugo mjesto u Hrvatskoj

Naime, ukoliko evropska selekcija osvoji zlato ili srebro na predstojećem Svjetskom prvenstvu, Evropa će kao najbolji ili drugi najbolji kontinent imati dva mjesta na kvalifikacionim turnirima.

Kako je šampion Evrope – Norveška, već osigurala mjesto na Igrama u Parizu, ta će dva mjesta koja pripadaju Starom kontinentu na kvalifikacionim turnirima, pripasti Danskoj – osvajaču srebrne i Crnoj Gori – bronzanoj sa šampionata Starog kontinenta.

Ipak, predstojeće Svjetsko prvenstvo ima veliki ulog za našu reprezentaciju, jer bi plasman među sedam najboljih donio i bolju poziciju pred žrijeb za tri kvalifikaciona turnira, na kojima će se u aprilu naredne godine, 12 selekcija boriti za preostalih šest mjesta za Olimpijske igre.

>>> “Hrvatska dala realniju sliku šta možemo da očekujemo na Svjetskom prvenstvu”

Selekcije koje zauzmu od drugog do sedmog mjesta na Svjetskom prvenstvu izboriće plasman na kvalifikacione turnire, a ta ljestvica će se spuštati ukoliko na tim pozicijama budu reprezentacije koje su sigurni učesnici Igara kao što su domaćin Francuska, ili već pomenuta Norveška.

U nekim kalkulacijama, sedmo mjesto na Svjetskom prvenstvu donijelo bi i najbolju grupu na kvalifikacionim turnirima, jer bi samo jedna evropska selekcija bila rival u borbi za dva mjesta koja vode na Igre, dok bi preostala dva tima došla van evropskog kontinenta.

Učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre je dakle, gotovo izvjesno, kombinatorika je mnogo, a sada ostaje “samo” da izabranice Bojane Popović osiguraju mjesto u četvrtfinalu.

Da podsjetimo, prvi meč na šampionatu planete Crvene igraju u četvrtak (18h) protiv Kameruna.