EHF POTVRDIO

Lavovi prvi na listi čekanja za vajld kard

Foto: Dejan Lopičić/Lob Sport

Crna Gora je najbolje rangirana evropska reprezentacija koja nije izborila učešće na Svjetskom prvenstvu za rukometaše koje će u januaru naredne godine biti održano u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Zvanična potvrda stigla je od Evropske rukometne federacije (EHF) – u pismu dostavljenom i Svjetskoj rukometnoj federaciji (IHF) navodi se da je Crna Gora na osnovu plasmana sa EHF Euro 2024 prva na listi zamjena, nakon čega slijede Gruzija, Srbija, Farska ostrva i Švajcarska.

Ova informacija ima veliki značaj uoči odluke o tome ko će dobiti specijalnu pozivnicu za učešće na planetarnoj smotri, a koju bi IHF trebalo da donese ove ili naredne sedmice.

>>> Poslato pismo IHF-u: “Evo zašto Crna Gora treba da dobije specijalnu pozivnicu za SP”

Time su potvrđeni navodi koje je Rukometni savez Crne Gore između ostalog naveo u pismu o namjerama za dobijanje specijalne pozivnice, dostavljenom IHF-u, a u kojem se kao „glavni argument koji ide u prilog tome da bi IHF trebalo da dodijeli specijalnu pozivnicu upravo Crnoj Gori ističe činjenica da smo najbolje plasirana reprezentacija sa posljednjeg velikog takmičenja – EHF Euro 2024, od svih reprezentacija koje kroz baraž, nijesu uspjele da izbore plasman na Svjetsko prvenstvo“.

Foto: Dejan Lopičić/Lob Sport

Od evropskih reprezentacija učešće na Svjetskom prvenstvu osim tri domaćina (Hrvatska, Danska i Norveška), osigurala su tri tima na osnovu učinka na EHF Euro 2024 (Francuska, Švedska i Njemačka), dok su kroz baraž to pravo stekle Mađarska, Slovačka, Portugal, Austrija, Island, Holandija, Španija, Italija, Češka, Poljska i Sjeverna Makedonija.

IHF ima pravo da dodijeli dvije specijalne pozivnice, a jedna je pripala Sjedinjenim Američkim Državama.

Crna Gora do sada nikada nije učestvovala na velikim takmičenjima na osnovu specijalne pozivnice, već je to pravo uvijek sticala na terenu. Možda je vrijeme da „lavovi“ sada dobiju novu priliku da se nađu na planetarnoj smotri i četvrtu godinu zaredom nastupe na najvećoj sceni…”, navode iz Rukometnog saveza.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare