Utisci Lavova iz Gvadalupea: “Veliki Didije Dinar, predivno ostrvo i svijetla budućnost pred Euro”

Selektor i reprezentativci u predivnom Gvadalupeu

Rukometna reprezentacija Crne Gore u kombinovanom sastavu nedavno je boravila u višednevnoj posjeti Gvadalupeu, jednoj od francuskih prekomorskih teritorija.

Selekcija Vlada Šole posjetila je predivno ostrvo na poziv nekada proslavljenog francuskog reprezentativca, jednog od najboljih odbrambenih igrača svih vremena i danas trenera Ivrija Didijea Dinara, koji je ugostio Lavove u svom Poent a Pitru.

Naša selekcija pobijedila je Gvadalupe 33:18 u prijateljskom susretu. Za Crnu Goru priliku su dobili igrači čija je misija bila da se nametnu selektoru na putu do Evropskog prvenstva, dok su Gvadalupe predstavljali igrači koji nastupaju u Prvoj i Drugoj francuskoj ligi.

>>> Rukometaši ubjedljivi u prvoj provjeri u Gvadalupeu

O zanimljivoj avanturi porazgovarali smo sa Vasilijem Kaluđerovićem, koji je u trijumfu postigao četiri gola za našu reprezentaciju.

“Atmosfera je bila jako dobra. Saigrači su definitivno donijeli osvježenje u ekipi i mogu svakog da pohvalim za rad, pristup i požrtvovanje. Pokazali su poštovanje prema reprezentaciji i grbu koji nose. Istovremeno su demonstrirali da je njihova budućnost u A selekciji itekako svijetla”, naglašava cetinjski bek.

Standardni reprezentativac podijelio je utiske o domaćinu Dinaru, koji je ugostio crnogorske rukometaše.

“Velika je čast i zadovoljstvo upoznati igrača kakav je Didije Dinar. Pokazao je da je veliki čovjek, domaćin i, prije svega, veliki sportista. Gledajući njega dok sam bio dijete imao sam pravi uzor sportiste. Sad kad sam ga upoznao cijela slika se upotpunila”, priznaje Kaluđerović, koji je sa saigračima iskoristio vrijeme između treninga da upozna prelijepi mali arhipelag na Antilima u Karipskom moru, koji se nalazi 600 kilometara sjeverno od obale Južne Amerike i isto toliko kilometara od Dominikanske republike.

“Osjećaj je fenomenalan što sam imao priliku da posjetim Gvadalupe i što smo upoznali njihovu predivnu kulturu, prirodu, lijepe plaže, more, prostranstva… Jedan dan smo u sklopu tim bildinga šetali kroz samu džunglu do prelijepih vodopada. Stvarno sam oduševljen ostrvom i nosim zaista sjajna iskustva”.

Naš sagovornik nedavno je postao član kuvajtskog Al Kadisija. U istom klubu igraće još jedan Cetinjanin – Vladan Lipovina. Ambicije su najveće.

“Jako sam srećan što, zajedno sa Vladanom, idem u Al Kadisiju. Radujem se novom timu, izazovima i svakako ciljevima. Trenutno je pauza, ali se itekako spremam za predstojeću sezonu. Jedva čekam da dođem u Kuvajt i da nova misija započne. Pratio sam ligu i gledao neke utakmice. Trener Hjusejn Kabib želi da uvede moderan rukomet, uz igru u oba pravca i brzu igru. Sada čekam da pripreme krenu, pa da vidimo kako će sve to izgledati”, poručuje Kaluđerović.

>>> Cetinjski duo za lov na titulu

Crna Gora igraće na svom sedmom Evropskom prvenstvu, koje se održava od 10. do 28. januara sljedeće godine u Njemačkoj. Lavovi su u grupi C sa Islandom, Mađarskom i Srbijom. Utakmice se igraju u minhenskoj SAP Areni, čiji je kapacitet za rukometne utakmice 14.500 mjesta.

U sljedeću fazu takmičenja plasiraće se po dvije najbolje selekcije iz šest grupa.

“Imamo jaku i zahtjevnu grupu, kvalitetne protivnike. Prije toga imamo EHF nedjelju u oktobru, što ćemo iskoristiti da se što bolje pripremimo za izazove koji slijede. Takođe, po završetku polusezone igrači će se, kako budu završavali obaveze u klubu, polako priključivati, pa će se i reprezentacija upotpuniti. Nadam se da ćemo biti zdravi i kompletni. Želimo da prođemo u narednu fazu Evropskog prvenstva. Pružićemo sve od sebe, kao i svaki put do sada. Nadamo se najboljem i učinićemo sve da ispunimo primarni cilj”, zaključuje Kaluđerović.

>>> U grupi nema slabih, već samo kvalitetnih

Selektor Šola je u predivnom ambijentu kroz rad proširio vidike na koga može ozbiljno da računa u budućnosti. Takođe, legenda hrvatskog rukometa očigledno vodi računa i o vedrom timskom duhu, koji će Lavovima biti neophodan na Euru.

>>> EHF lista: Evo na kojem su mjestu Lavovi