Evropsko ogledalo crnogorskog fudbala

Budućnost kao najtrofejniji klub države predvodnik je razočaranja. Foto: Dejan Lopičić/Lob Sport

Gotovo svako novo ljeto fudbalskoj Crnoj Gori, najblaže rečeno – presjedne.

Prirodno, uprkos svjesnosti objektivnih dometa, tinja iskra očekivanja i nadanja da naši klubovi makar jednom mogu da obilježe predsezonu na međunarodnoj sceni i time ubrizgaju injekciju samopouzdanja našoj igri (i ligi) na zelenim travnjacima.

Umjesto toga, sada već po nekom uigranom scenariju, zapljuskuju nas rezultatski neuspjesi, praćeni svojevrsnim blamažama bez imalo vedrine pod tmurnim oblacima crnogorske fudbalske svakodnevice.

O svemu neumorno i brutalno svjedoče evropske brojke naših predstavnika od obnove nezavisnosti.

Islandski Brejdablik drugu godinu zaredom eliminisao Budućnost

LIGA ŠAMPIONA: GOLEADE U PORAZIMA

Naši klubovi u kvalifikacijama za Ligu šampiona nastupili su 41 put do sada. Ostvarili su sedam pobjeda, uz šest remija i čak 28 poraza, uz 28 postignutih i 78 primljenih golova.

Nikad jedan crnogorski klub nije stigao dalje od drugog kola.

Interesantno, samo su Mogren i Rudar vezali obje pobjede i to u prvim kolima 2009. i 2010. nad Hiberniansom sa Malte (4:0, 2:0) te Tre Fiorijem iz San Marina (4:1, 3:0). Trijumf ima i Zeta, koja je kao premijerni šampion 2007. savladala litvanski Kaunas (3:1). Potom je u nezaboravnom dvomeču sa Glazgov Rendžersom ispala, iako je odigrala, posebno na Ajbroksu, jednu od najboljih utakmica naših klubova na evro-sceni. Na kraju su Policajci na iskustvo dobili 2:0 kod kuće te na 0:1 u Podgorici.

Budućnost je 2012. slavila u Vroclavu protiv Slaska (0:1) i ispala, a onda nedavno bila bolja od Atletik Eskaldesa (3:0) u polufinalu predkvalifikacija na Islandu.

Sutjeska je 2019. uz dva remija po 1:1 na kraju kroz penal-rulet eliminisala Slovan Bratislavu. Iako Nikšićani nikad nisu pobijedili u borbi za elitu, ipak imaju upisan taj prolaz zahvaljujući Vladanu Giljenu.

Vladan Giljen brani jedan od dva penala protiv Slovan Bratislave

Najteže porazi datiraju iz 2010. kada je Mogren u drugom kolu teniskim rezultatom 0:6, 0:6 stradao od danskog Kopenhagena. Sutjeska je 2014. primila pet komada od moldavskog Šerifa (0:5). Mladost (današnji Titograd) je 2017. isto toliko primila u dva meča od bugarskog Ludogoreca, a Budućnost 2021. ukupno sedam u dvomeču sa finskim Helsinkijem…

Plavo-bijeli su novi šamar doživjeli nedavno na Islandu od Brejdablika (5:0) u finalu predkvalifikacionog turnira…

>>> Košmarna noć na Islandu – Budućnost doživjela najteži evropski poraz u istoriji

LIGA EVROPE: ZETA JEDINA STIGLA DO PLEJ-OFA

U kvalifikacijama za nekadašnji Kup UEFA, a od 2009. Ligu Evrope, crnogorski predstavnici odigrali su ukupno 117 utakmica. Pobijedili su 27 puta, remizirali 28 i izgubili 62 meča. Postigli su 102 gola, a primili – 203 gola.

U pitanju je takmičenje u koje naši predstavnici uopšte ne mogu da se plasiraju posljednjih godina.

Najdalje je u kvalifikacijama otišla Zeta, koja je 2012. preko jermenskog Pjunika, finskog JJK-a i Sarajeva stigla do posljednje stepenice pred grupnu fazu – plej-ofa. Međutim, tu je naletjela na bivšeg šampiona Evrope PSV Ajndhoven, koji je u Podgorici slavio 0:5, a na Filips areni 9:0.

Žoržinjo Vajnaldum (PSV) i Aleksandar Boljević (Zeta)

S ukupnih 14:0 to je najteži poraz crnogorskih klubova u Evropi kroz dva meča. U negativnoj disciplini najbliže je prišao Čelik 2013, kada je od Honveda iz Budimpešte u dva susreta primio 13 golova i postigao jedan (1:4, 0:9).

>>> Brano Milačić za LOB SPORT: Bog s nama, naš fudbal je van svemirskog prostora

Tri godine ranije do trećeg kola došao je Petrovac, ali je ukupnim porazom 7:1 od Šturma iz Graca završio svoju misiju. Takođe, godinu kasnije Budućnost je igrala treće kolo, gdje je bolji bio danski Brondbi uz dva trijumfa (1:2, 0:1).

Mladost (današnji Titograd i sadašnji trećeligaš) 2013. je eliminisao mađarski Videoton, pa slovenačku Senicu, a onda se pod Goricom pojavio kasniji osvajač Lige Evrope – Sevilja. Andalužani su bez problema izašli na kraj sa Romantičarima – 1:6, 0:3.

Ivan Rakitić (Sevilja) protiv Aleksandra Šofranca i golmana Miroslava Vujadinovića (Mladost)

Treće kolo kvalifikacija posljednji put, ali zahvaljujući žrijebu, igrale su Sutjeska i Budućnost. Nikšićane je skupo košta Linfild iz Sjeverne Irske s ukupnih 5:3, dok je podgorički sastav izgubio jedan meč od Sarajeva – 1:2.

LIGA KONFERENCIJA: TREĆE KOLO I DALJE SAN

Najmlađe takmičenje UEFA-e, Liga konferencija, osnovano je 2021. godine.

Crnogorski klubovi odigrali su ukupno 20 utakmica u borbi za grupnu fazu trećeg, po rangu, evropskog takmičenja. Upisane su četiri pobjede, uz šest remija i 10 poraza. Postignuto je 12 golova, a primljeno 26 golova do današnjeg dana.

>>> Kažić o debaklu Budućnosti: I dalje se odnosimo potcjenjivački, a na mnogim nivoima smo amateri

Ni tu naši predstavnici nisu otišli dalje od drugog kola kvalifikacija, iako je po osnivanju Lige konferencija zaiskrila nada da bi to mogao da bude pun pogodak za klubove sa ovog podneblja da se okušaju u grupnoj evropskoj fazi.

Dečić, Podgorica i Iskra nisu uspjeli da prođu prve prepeke u vidu kosovske Drite i bjeloruskog Dinamo Minska, albanskog Lačija, koji je dvije godine zaredom iz kvalifikacija ispratio klub iz Donje Gorice i Danilovgrađane.

Detalj sa utakmice Lači – Iskra

Sutjesku je 2021. u drugom kolu eliminisao izraelski Makabi Tel-Aviv uz remi bez golova i pobjedu 3:1.

Dvije godine u nizu Budućnost je položila oružje pred, sad već pred svojom crnom beštijom, islandskim Brejdablikom s ukupnih 3:2.

Priliku da poprave utisak i užasne evropske brojke ili da ih dodatno pogoršaju naši klubovi imaće uskoro. U prvom kolu Sutjeska igra protiv Kosmosa iz San Marina, a tivatski Arsenal će debitanski nastup na međunarodnoj sceni imati protiv jermenskog Alaškerta.

Prve utakmice igraju se 13. jula, dok su revanši 20. jula. Nikšićani su domaćini u prvom susretu, a Tivćani u revanšu.

>>> GLAS JUGOSLAVIJE: Danas svi igraju fudbal, sem – mi

Budućnost, nakon eliminacije i “petarde” od Brejdablika čeka suparnika u drugom kolu. To će biti poraženi iz dvomeča prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona između litvanskog Žalgirisa i Struge iz Sjeverne Makedonije, koji igraju 11. i 18. jula.

Crnogorski šampion gostovaće protivniku 27. jula, a onda ga dočekati 3. avgusta.

EVROPSKI SALDO

Kad se podvuče crta – crnogorski klubovi u Evropi pobijedili su 38 puta, potpisali 40 remija i doživjeli okruglo – 100 poraza.

Ukupno je postignuto 142 gola. Sa druge strane, primljen je – 301 pogodak.

>>> Nije smak svijeta, petarde od ribara su realnost crnogorskih klubova

Brojke, koje jasno opominju i stoje iznad glave crnogorskog fudbala, koji je trenutno na samom dnu inostranog loptanja. Istovremeno, upravo loša statistika može da posluži i kao motiv, odnosno svojevrsni inat svima onima koji se trude i rade da naš fudbal krene prema gore.

Jer, prije ili kasnije, neminovno se i to jednog dana mora dogoditi.

970x250