Kasom za LOB SPORT: Spremni smo za baraž. Lovćenu je mjesto u Prvoj ligi, ali i u Evropi

Dominacija Cetinja u Južnoj regiji. Foto: FK Lovćen

Nakon godina tavorenja u najnižem rangu crnogorskog fudbala, Lovćen se korak po korak strpljivo podiže na noge. “Stari” je izvanredno odradio ligaški dio Južne regije, u kojoj je ostvario 17 pobjeda u 18 utakmica, uz jedan remi i bez ijednog poraza.

Od kluba koji je plesao na ivici ambisa i gašenja, Lovćen je najprije formirao Upravu na čelu sa predsjednikom i bivšim igračem Markom Đurovićem, a za trenera je postavljen Petar Kasom. Ispostavilo se – pun pogodak.

Pod njegovom dirigentskom palicom Cetinjani su postigli 93 gola do sada, a odbrana kapitulirala svega pet puta. To je rezultirao s 13 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Budvu i plasmanom u baraž za odlazak u Drugu crnogorsku fudbalsku ligu.

“Kako je sve izgledalo – ovo je danas potpuno druga slika. Klub se organizovao, okupili smo igrače i krenuli da radimo kako treba da se radi – planski. Klub je teško funkcionisao, kako na terenu, tako i finansijski, ali smo svi zajedno uspjeli jednim kvalitetnim radom da napravimo veliki korak prema povratku u Drugu ligu”, započinje u razgovoru za Lob Sport trener Kasom.

“Prezadovoljan sam učinjenim do sada. Budva je veoma ozbiljna ekipa, koja posljednje tri godine pretenduje na viši rang i ima kvalitetne igrače. Međutim, ponavljam, dobrom organizacijom i ozbiljnim radom uspjeli smo da se podignemo ove sezone, ali i formiramo mlađe selekcije, što je takođe kapitalno za budućnost. Znate kakva je situacija u Trećoj ligi. Igrači uglavnom rade i igraju. Ipak, i pored toga pokazali su ozbiljnost i na svakom treningu imam 20-25 fudbalera, što je za trenera odlična stvar”, naglašava strateg najstarijeg crnogorskog fudbalskog kluba.

Kasom je svojevremeno sa 17 godina otišao u Partizan. Igrao je napadača, a potom nastupao za Teleoptik, Budućnost Banatski Dvor, Bečej, Smederevo, grčki AEP Pafos i Grbalj. Nakon toga se posvetio trenerskoj karijeri. Bio je pomoćnik Miloradu Pekoviću u Podgorici, a već neko vrijeme je i asistent takođe Cetinjaninu Radovanu Kavaji u mlađoj kadetskoj selekciji Crne Gore do 17 godina.

Sada je Cetinjanin doveo klub iz rodnog grada na prag višeg ranga.

“Dugo smo tavorili u trećoj ligi. Cetinjska publika se jako uželjela fudbala, čemu svjedoči i posjeta od 1.000 ljudi na našim utakmicama, što se rijetko događa i u Prvoj ligi. Tu je i novi stadion, koji željno iščekujemo i s njim imamo sve preduslove da napredujemo u svakom pogledu”, jasan je Kasom.

U baražu za Drugu ligu Lovćen čeka suparnike. U Srednjoj regiji, četiri kola prije kraja, Internacional ima tri boda više od Crvene stijene, dok u Sjevernoj, uz još osam kola, glavnu riječ vodi Ibar iz Rožaja, sa šest bodova više od Pljevalja.

Svjesni su u Lovćenu da sada predstoji tek najvažniji dio – biti među dvije od tri ekipe iz baraža koje ide u Drugu ligu.

“Osvojili smo prvo mjesto i plasirali se u baraž. Međutim, pred nama su tek pravi izazovi. Internacional je jedna odlična ekipa, koju čini gro najboljih igrača iz Srednje regije. Gledali smo ih nedavno u remiju bez golova sa Crvenom stijenom u Tološima. Sa druge strane, Ibar ne poznajemo za sada dovoljno, ali znam da ima mladu ekipu. Dakle, čeka nas ozbiljan posao, ali spremni smo”, jasan je 41-godišnji trener Lovćena.

Od pojave korona virusa baraž za popunu Druge lige igra se na po jednu utakmicu između tri prvaka crnogorskih fudbalskih regija. Tako će, sve su prilike, biti i ove sezone.

Takođe, ime koje svakako treba pomenuti u Lovćenu svakako je napadač Vuk Milačić, koji je do sada postigao 28 golova i najbolji je strijelac ne samo Južne, već ukupno u sve tri regije. Nikola Dobrović (Drezga) u Srednjoj je 23 puta tresao mrežu, a Muslija Juković (Ibar) u 18 navrata pogađao u Sjevernoj regiji.

“Vuk ima izuzetnu sezonu. Velika je pomoć cijelom timu i ima vrhunski pristup. Zahvalni smo zbog svega što je do sada uradio. Ipak, sada nas čeka onaj teži dio i nadamo se da će biti pravi kao u regularnom dijelu sezone”, poručuje Kasom, uz završnu riječ, odnosno misiju.

“Lovćenu je mjesto u Prvoj ligi, ali i u Evropi”.