Savo Lazić za LOB SPORT: Dužnost države je da prepozna potencijal

Foto: IMMAF

Sedam dana prošlo je od Svjetskog MMA prvenstva koje se održalo u Albaniji. Reprezentacija Crne Gore nije imala sreće na žrijebu, ali uprkos tome pokazala sa kakvim borcima raspolaže i da u budućnosti možemo da očekujemo mnogo.

>>> MMA reprezentacija uglas: Veliko iskustvo iz kojeg izlazimo jači, očekujte Svjetsko prvenstvo u Podgorici

Jedan od pionira ovog sporta jeste i naš Savo Lazić koji je trenutno na poziciji selektora Srbije, i on je u razgovoru za LOB SPORT odao priznanje crnogorskim entuzijastima kojih je svega par, a u ogromnoj mjeri su popularizovali ovaj sport.

>>> Prijateljstvo Crne Gore i Angole: Mi smo bebe u ovom sportu, tek ćemo porasti

Prije svega pozdrav za vaše čitaoce, kao i za cijelu moju državu Crnu Goru. Za uspjeh ovog sporta u Crnoj Gori najviše su zaslužni Alen Džankić i Miloš Kaluđerović. Iza njih je veliki trud i rad, potrudili su se prije svega da dovedu ove momke da se takmiče na najvećem mogućem nivou kada je amaterski dio u pitanju, i na tome im hvala“, rekao je Lazić na početku razgovora.

Tivćanin je neko ko ima trenersku “žicu” i umije da prepozna talenat, a kod naših boraca je vidio upravo to.

Ono što mi je bilo zanimljivo jeste meč Mensura Kijameta, jer je ovo jako dobar trenutak za njega. Izgubio je od vrhunskog borca. Tu je i Predrag Božović koji je pokazao kvalitet, dok je Luka Radulović imao izrazito težak meč, i prikazao je sjajnu predstavu. Ponavlja se to rvanje koje je bilo ključno na ovom prvenstvu, ali mislim da ćemo i za to naći rešenje u budućnosti.”

MMA kao sport u Crnoj Gori nije priznat, a Lazić smatra da je to dužnost.

U Srbiji se nešto dešava, donekle se prepoznaje rad. Što se tiče Crne Gore, dužnost države je da prepozna potencijal. Ako u ovom sportu imamo sve olimpijske sportove spojene u jednom, ne vidim razlog zašto to ne potpomognuti. Da ne govorimo da je najbrže rastući sport na svijetu.”

Mnogo siromašnije zemlje sa svih krajeva svijeta doživljavaju ekspanziju, Crna Gora se mora ići tim putem.

Države sa mnogo manjim budžetom ulažu u ovaj sport, i imaju određeni sistem. Kada su krenuli da se koriste mobilni telefoni svi su bili skeptični, sada ih svi imamo, ista je situacija i u sportu. Velika je ekspanzija i mora se krenuti naprijed. Nadam se da će momci uspjeti da iznesu teret svega ovoga, i da će se vremenom to prepoznati. Mislim da ne bi smjeli ostati ravnodušni prema ovome što oni rade“, zaključio je Lazić.