Trofejni put Porobića: Od Irske do Malage

Crnogorski vaterpolo, ali i sport ostao je bez velikana. Nekadašnji selektor, tvorac evropskog zlata iz Malage Petar Porobić preminuo je u 67. godini. Iznenadni odlazak rastužio je crnogorsku javnost koja dobro pamti sve što je legendarni stručnjak uradio za naš vaterpolo.

Nakon što je obnovljena nezavisnost Crne Gore na klupu Ajkula sjeo je čovjek koji je već tada imao veliko iskustvo iz selekcija SR Jugoslavije i Srbije i Crne Gore. Bio je to put u nepoznato, ali je donio najveću radost malenoj balkanskoj ljepotici.

Magična priča krenula je već u oktobru 2006. godine kada je naša selekcija odigrala prvi pripremni meč protiv Italije u Trstu. Uslijedili su duelu sa Španijom, te Hrvatskom, a sve je to bila priprema za kvalifikacije za B prvenstvo Evrope.

>>> Tužan dan za crnogorski sport – preminuo Petar Porobić

>>> IN MEMORIAM Petar Porobić

>>> Oproštaj zlatnih Ajkula od Porobića: “Zaslužio je da zlatnim slovima bude upisan u istoriju”

>>> Oproštaj zlatnih Ajkula od Porobića: “Učitelj života, pedagog, motivator…”

Iako nova reprezentacija, već tada je Crna Gora pokazala da kvalitetom prevazilazi nivo B divizije.

Ubjedljive i sigurne pobjede u Kotoru protiv Irske 25:2, Austrije 26:1 i Švajcarske 30:3 donijele su kartu za Mančester gdje se održavalo B prvenstvo.

Prije toga, igrala je Crna Gora i kvalifikacije za završni turnir Svjetske lige, a u konkurenciji Srbije, Italije, Njemačke i Grčke, Nikola Janović i drugovi bili su drugi što je bilo nedovoljno za završni turnir.

Ta 2007. godina pokazala je crnogorskoj javnosti da Porobić stvara moćnu generaciju, generaciju za velika djela.

U Mančesteru, u julu 2007. godine, nije bilo nikakvih problema, trijumf za trijumfom ređali su se protiv Turske (16:5), Malte (21:2), Belgije (28:6), Makedonije (19:7), Bjelorusije (14:6 i 26:1), te u finalu protiv Francuske – 19:9. Ono što je bio cilj ispunjeno je, Crna Gora se plasirala u A diviziju.

Svega dva mjeseca kasnije ispisana je još jedna stranica istorije. Septembar, Bratislava i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Italija 12:8, Slovenija 19:4, Grčka 9:5, Holandija 15:5, Rusija 12:5 i Rumunija u finalu 9:8 – Ajkule su obezbijedile olimpijsku vizu za Peking.

Da bi se našli u Malagi, naši vaterpolisti su morali da prođu kvalifikacije u Dubrovniku koje su odradili sa dva ubjedljiva trijumfa protiv Slovenije i Velike Britanije identičnim rezultatima (18:3), dok poraz od Hrvatske nije pokvario lijepu sliku i plasman na šampionat Starog kontinenta.

Prije samog prvenstva, uvertira je bila Svjetska liga koju su naši momci završili sa tri poraza u Đenovi. Otputovali su u Malagu kao debitanti, kao reprezentacija koja je u povoju i od koje niko nije znao šta može da očekuje.

Vrele noći u Andaluziji za sva vremena ovjekovečene su pobjedama protiv Španije, Grčke, Mađarske, Slovačke, Hrvatske (doživjeli i poraz u grupnoj fazi), a onda i u finalu za istoriju protiv Srbije…

Slavlje i scene za pamćenje. Petar Porobić učinio je ono što je moglo samo da se sanja. Za nepune dvije godine od kvalifikacija za B prvenstvo Evrope doveo je Crnu Goru do krova Starog kontinenta.

Uvijek se na 13. jul, Dan državnosti, prisjećamo našeg brzog i trofejnog puta, od momenta kada smo počeli neobični kvalifikacioni ciklus do zlatne medalje u Malagi“, rekao je prije dva mjeseca u intervjuu za Lob Sport Petar Porobić.