Oproštaj zlatnih Ajkula od Porobića: “Zaslužio je da zlatnim slovima bude upisan u istoriju”

Odlazak legende crnogorskog vaterpola - Petar Porobić

Odlazak Petra Porobića predstavlja nenadoknadiv gubitak za crnogorski vaterpolo i sport uopšte.

>>> Tužan dan za crnogorski sport – preminuo Petar Porobić

Legendarni trener vinuo je Crnu Goru na evropski tron, ali, što je još važnije, utemeljio moderni vaterpolo u maloj mediteranskoj zemlji i ostavio neizbrisiv trag u njenoj cjelokupnoj bogatoj istoriji.

>>> IN MEMORIAM Petar Porobić

O Petru Porobiću razgovarali smo sa njegovim zlatnim Ajkulama, za koje je današnji dan posebno bolan, a istovremeno prepun emocija i uspomena na saradnju sa nezaboravnim stručnjakom i čovjekom.

VELJKO USKOKOVIĆ

“Šokiran sam izuzetno tužnom viješću… Pero je bio čiovjek koji je bio poštovan kao čovjek i kao trener. Obiježio je crnogorski i svjetski vaterpolo na najljepši mogući način. Čovjek bez mrlje i kao čovjek i kao trener. Naši putevi su se najprije mimoilazili, bili smo ljuti protivnici u periodu kad sam došao u Bečej, a on krenuo da stvara moćni Jadran. Te četiri godine bili su to vatreni dueli dvije ekipe. Međutim, putevi su nam se spojili u jugoslovenskoj reprezentaciji krajem prošlog i početkom ovog vijeka, kad je on bio pomoćni trener, a ja kapiten te selekcije. Bio je to jako uspješan period, bili smo evropskio prvaci, svjetski vicešampioni… I onda smo se našli na istoj strani u reprezentaciji Crne Gore i nastupili na svjetskoj sceni. Kroz kvalifikacije, pa onda ta zlatna Malaga, koja se i dalje, evo 15 godina, nije ponovila, kao i Olimpijske igre u Pekingu… Ja sam se tada povukao, a Pero nastavio zlatnim stazama vaterpola i dizao ga na ljestvici svjetskog sporta. Sada je trebao da dođe u Kotor i pomogne Primorcu da se digne još više. Nažalost, taj trenutak nećemo dočekati”.

VLADIMIR GOJKOVIĆ

“Mi iz Herceg Novog smo posebno vezani za njega, jer nas je onda stavio u prvu ekipu. Ja ne bih bio tu da on nije iz Bečeja prešao u Jadran i postavio temelj u klubu. Uz sjajno vođenje Jadrana na svim nivoima, istovremeno je u reprezentaciji Crne Gore napravio velike stvari. Okupio je igrače, napravio prve korake selekcije nakon referenduma i selektirao nas igrače iz prethodne reprezentacije SCG, koju je vodio. Uvijek je bio oprezan preko svake mjere i znao da nas vrati na pravi kolosjek kada bismo previše uzletjeli. To je bio jedan od njegovih najvećih kvaliteta, a Malaga, iako je došla prebrzo, svakako je ostala za pamćenje svima nama koji smo zajedno s njim uspjeli da postanemo šampioni Evrope”.

NIKOLA JANOVIĆ

“Vijest, koja nas je šokirala jutros. Svako ko ga je poznavao zna kakav je bio čovjek i koliko je doprinio da naše karijere idu uzlaznom putanjom. Imao sam privilegiju da mi Pero bude trener od malih nogu u Primorcu, pa u Jadranu… Najvažniji pečat ostavio je na karijere naše generacije poput Mlađana, Vlada Gojkovića, Borisa Zlokovića, Peđe Jokića, Miloša Šćepanovića i sve te sjajne momke… Imao sam čast da zajedno s njim kao selektorom postanem svjetski prvak u selekciji SCG, a onda je uslijedila reprezentacija Crne Gore, Malaga 2008. i taj zlatni uspjeh – titula šampiona Evrope. Puno dobrih savjeta pokupio sam od njega tokom karijere i jako puno je uticao na moj igrački put. Petar Porobić je jedan od najboljih trenera koje je Crna Gora ikad imala.”.

>>> Trofejni put Porobića: Od Irske do Malage

MLAĐAN JANOVIĆ

“Danas je tužan dan za vaterpolo, ne samo crnogorski i jugoslovenski, nego i za svjetski vaterpolo. Pero je bio jednistvena ličnost. Krasio ga je nevjerovatan pobjednički mentalitet. Umio je da iskoristi sav naš talenat, od najmlađih do najiskusnijih. Bio je psiholog, roditelj… Od početka moje karijere bio je sinonim za trenera i čovjeka koji je izazivao sigurnost kod igrača i povjerenje koje smo mi oduvijek imali u njega. Takođe, bio je selektor SCG, imao sjajne rezultate, a kasnije je vodio Njemačku, Kinu, a znam da su ga željeli i Amerikanci na reprezentativnom, a Pro Reko na klupskom niovu. Bio je svuda u svijetu cijenjen i sa sobom pronosio crnogorski vaterpolo. Bez sumnje, veliki stručnjak i ostavio je duboki trag. Malaga je psoebna priča i on je kao trener zaslužio da bude upisan zlatnim slovima u istoriju crnogorskog vaterpola. Njegov odlazak predstavlja veliki žal i gubitak za sve nas”.

>>> Oproštaj zlatnih Ajkula od Porobića: “Učitelj života, pedagog, motivator…”