CRNA GORA - ITALIJA (17:30)

Lavovi, vi to možete

Foto: EXPA / Eibner / Heike Feiner / Pixsell

Jedan od najvećih izazova u istoriji stoji pred rukometnom reprezentacijom Crne Gore.

Lavovi danas od 17:30 u Morači igraju sa Italijom revanš baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo i moraju da nadoknade šest golova minusa iz Konversana (32:26), ukoliko žele da se treći put nađu na smotri najboljih selekcija planete.

O užasnom nastupu prije tri dana sve je rečeno. Sada u grotlu podgoričke dvorane, u kojoj je ulaz besplatan, sastav Vlada Šole igra za rukometnu čast i ponos. Italijani pucaju od samopouzdanja nakon, po njihovom doživljaju, istorijske pobjede. Zato su Azuri spremni da se bacaju na glavu u Podgorici, a ništa manje se ne očekuje ni od čuvara crnogorske vatre na putu vaskrsnuća.

>>> “Italijani su nam ostali dužni, a dugovi su za vraćanje”

Foto: Beautiful Sports / Wunderl / ImagoSport / Pixsell

Za tako nešto potreban je potpuni preobražaj naše reprezentacije i gotovo savršena utakmica u misiji anuliranja zaostatka sa Apenina. Prije svega, odbranom mora da teče čelik, a napadom lava, uz prepoznatljivu energiju i sinergiju sa tribinama na mjestu gdje su padali Švedska, Njemačka, Danska…

Dodatni motiv, ako je on uopšte i potreban, jeste oproštajna utakmica senatora Nemanje Grbovića. Istovremeno, biće to ispit karijere za mnoge igrače, kako one mlađe, nove članove, tako i za one iskusnije, čiji kvalitet, znanje i moć moraju da isplivaju na površinu ako želimo da izbjegnemo ambis i ogromni korak unazad.

>>> “Biće čudno, nadam se prelijepom oproštaju i plasmanu na Svjetsko prvenstvo”

Crna Gora kroz istoriju pokazala je od čega je satkana u ključnim trenucima. Uostalom, rukomet je nacionalni sport i u svom epicentru živi za ovakve dvoboje pune naboja, bez prava na grešku.

Za svojevrstan podvig potrebno je da se razgoropade pipci hobotnice Nebojše Simića, prostruji krv u defanzivnim venama Vuka Lazovića, da savršeno metu pogađaju snajperske kordinate Branka Vujovića i Stefana Čavora, da se aktivira neuništivi sistem Vuka Borozana, ukrste snaga i srčanost Vasilija Kaluđerovića te supersoničnost i preciznost Miloša Vujovića, uz betonski napadački bedem Grbovića, uz neizostavni karakter i eksploziju požrtvovanja kapitena Mirka Radovića

Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Jednostavno, popravnog ispita nakon današnje utakmice nema i neće ga biti još neko vrijeme ako Crna Gora ne skupi na jednom mjestu sve ono što je čini jedinstvenom i nadaleko prepoznatljivom. To je glavni zadatak Šole, koji kao selektor treba da crnogorsko rukometno oružje iskoristi u punom kapacitetu i pokaže zbog čega je dobio rijetku privilegiju da vodi reprezentaciju.

Vrijeme je za djela.

Lavovi, vi to možete.

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare