“Mina ljudska gromada, žal za Makedonijom, slijedi totalno podmlađivanje”

Joksimović (foto: CEV)

Odbojkaši Crne Gore su u Skoplju napravili iskorak u odnosu na prošlo Evropsko prvenstvo, kada nisu osvojili ni jedan set. U glavnom gradu Sjeverne Makedonije ubilježena je pobjeda nad Danskom, pretrpljena su četiri poraza, a zabolio je najviše onaj od domaćina u, znalo se već tada iako je bilo tek drugo kolo, odlučujućem meču za četvrto mjesto u grupi C i plasmanom u osminu finala Eurovoleja.

>>> Ubjedljiv poraz na oproštaju Minića od dresa sa državnim grbom

Zavjesa na nastup na Evropskom prvenstvu spuštena je danas protiv svjetskog vicešampiona, Poljske.

U najavi smo rekli da je Poljska apsolutni favorit i da će se oni pitatati na današnjoj utakmici. Tako je i bilo. Demonstrirali su izuzetno visok nivo igre. Jednostavno, nisu nam dozvoljavali da dođemo do lakih poena, svaki poen smo morali da zaradimo. Pokazali su nam šta znači biti najbolji na svijetu, kako poštovati igru sa loptom, bez lopte, natjerali su nas da i mi tako razmišljamo u pojedinim situacijama. Kad smo uspijevali da dodamo prijem oko tri metra i mi smo iskazivali određeni kvalitet, posebno na visokim loptama, gdje su oni bili dominantni na bloku“, govorio je selektor Crne Gore Ivan Joksimović o karakteristikama utakmice sa Poljskom.

>>> Kapiten Ćaćić: Bitan meč za iskustvo, Minić je mogao još malo

Jokso je potom iznio sažet rezime nastupa u grupi C na Evropskom prvenstvu.

Možemo da budemo zadovoljni, sa jedne strane, što smo napravili rezultatski iskorak na evropskim šampionatima, pogotovo imajuću u vidu da smo podmladili ekipu i ušli smo u proces podmlađivanja koji treba da se zaokruži sledeće godine. Sa te strane imamo da pozitivno gledamo na budućnost. Ostaje žal što nismo iskoristili svoje šanse protiv nama ravnih, konkretno mislim na Sjevernu Makedoniju. To će ostati vječita dilema i predmet, ajde da kažem, razmišljanja šta je moglo bolje da se uradi, šta je to što moramo da unaprijedimo da bismo došli među najboljih 16 reprezentacija Starog kontinenta. Generalno, zadovoljstvo postoji, a opet ostaje žal za propuštenom šansom“.

>>> Minić: Fizički se osjećam dobro, ali vrijeme je za mlađe

Osvrnuo se Joksimović i na oproštaj Aleksandra Minića od dresa sa državnim grbom. Tridesetšestogodišnjem korektoru je utakmica sa Poljacima bila poslednja u reprezentaciji Crne Gore.

Mina je ljudska gromada, Mina je pokazao šta znači profesionalno se odnositi prema ekipi, prema saigračima, kako tretirati i nositi na pravi način reprezentativni dres. U meni postoji mala žal, ali i ponos, jer smo Mina i ja u mom prvom selektorskom mandatu počeli da radimo. To je bilo daleke 2011. godine. Njegova prva akcija je bila na Igrama malih zemalja protiv San Marina. Kockice su se tako posložile da je završio sa mnom svoju reprezentativnu karijeru. Treba da bude ponosan jer je učestvovao u postizanju istorijskih rezultata crnogorske reprezentacije. Bio je dio ekipe na sva tri evropska prvenstva i ostavio je veliko breme mladim korektorima ali i upustvo kako treba nosti reprezentativni dres i na svemu mu hvala“, zaključio je selektor odbojkaške reprezentacije Crne Gore, Ivan Joksimović.

Standings provided by Sofascore